Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst hakt erin bij het Franse tarweareaal

14 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het Franse areaal wintergraan is flink geslonken voor de komende oogst, zo blijkt uit nieuwe cijfers. De reden voor het kleinere areaal laat zich raden: een nat verloop van de herfst. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in de VS nemen analisten ook een voorschot op de komende oogst. Qua potentiële opbrengsten ziet het er niet verkeerd uit maar financieel dreigt het een heel ander verhaal te worden voor de Amerikaanse akkerbouw.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif steeg gisteren met €0,50 naar €209 per ton. Op de CBoT bleef tarwe onveranderd op $5.97½ per bushel. Maïs sloot op de beurs in Chicago een kwartje hoger en kwam daarmee uit op $4.30¾ per bushel. Soja leverde 0,6% in naar $11.86¼ per bushel.

In Frankrijk is fors minder wintergraan gezaaid afgelopen herfst. Het areaal wintergewassen voor de oogst 2024 valt 7,5% kleiner uit dan een jaar eerder, zo blijkt uit de gisteren door het Franse ministerie van Landbouw gepubliceerde cijfers. In absolute getallen is er 6,2 miljoen hectare gezaaid. Het areaal zachte wintertarwe komt uit op 4,4 miljoen hectare. Dat is een krimp van 7,7% vergeleken met een jaar eerder en 7,5% onder het vijfjarig gemiddelde. Franse boeren hebben 8,3% minder durumtarwe gezaaid. Het areaal durum komt daarmee uit op 210.000 hectare. Het beteelde oppervlak wintergerst slonk met 6,6% naar 1,3 miljoen hectare. Koolzaad is ongeveer gelijk gebleven aan vorig seizoen op 1,3 miljoen hectare, een krimp van 0,6%.

De belangrijkste oorzaak voor de krimp in het areaal wintergewassen is het natte weer afgelopen herfst. Telers hebben de kans niet gekregen de gewassen te zaaien. Over hoe de granen door de eveneens nat verlopen winter zijn gekomen heeft het ministerie geen mededelingen gedaan.

Zeldzame maïs tenders
Algerije en Egypte halen nu eens niet het nieuws met tenders voor tarwe, maar voor maïs. Egypte heeft volgens verschillende bronnen 120.000 ton maïs in Oekraïne gekocht voor $220,25 per ton C&F (franco). Periode van levering is maart tot begin april. Algerije heeft een tender openstaan voor 160.000 ton maïs.

In de VS nemen analisten een voorschot op de honderdste editie van het jaarlijkse Agricultural Outlook Forum van het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat donderdag en vrijdag plaats vindt. Vorige week bracht het USDA cijfers naar buiten waarin het voorspelt dat de landbouwinkomsten in 2024 (gecorrigeerd voor inflatie) met 27% dalen. Dat zou de grootste daling in inkomsten zijn sinds 2006 en dat komt voornamelijk door lagere prijzen.

Analisten verwachten dat er komende oogst iets minder maïs gedorst zal worden vergeleken met vorig jaar maar dat de productie van soja en tarwe hoger uitvalt. Fundamenteel blijft de Noord-Amerikaanse granenmarkt daardoor in de ban van ruim aanbod volgens verschillende experts. Dat wordt nog wat versterkt door redelijk goede opbrengsten die in Zuid-Amerika gerealiseerd worden. Geen ramp is een ramp, valt tussen de regels door op te maken uit de marktbeschouwingen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden