Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Zelenski haalt uit naar protesterende boeren

20 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

De beurs in Parijs ging startte de nieuwe week zoals de vorige eindigde met een dalende trend in tarwe. Het recept is bekend zwakke vraag en stevige concurrentie op de wereldmarkt. De import van tarwe uit Oekraïne blijft een heikel punt. De Oekraïense president Zelenski haalde daarover fel uit naar demonstrerende Poolse boeren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif sloot gisteren €3 lager op €200,25 per ton. Het meicontract kwam uit op €194,75 per ton, een daling van €3,50. De CBoT was gisteren gesloten vanwege Presidents' Day.

De Europese granenmarkt hield de dalende trend ook gisteren vast. Mede door de vrije dag in de VS was het overigens een rustige handelsdag. De €200 grens komt nu wel heel dichtbij op de Matif. Het lijkt slechts een kwestie van dagen dat de slotkoers hier onder zakt. Matige vraag op de wereldmarkt en stevige concurrentie van tarwe uit het Zwarte Zeegebied worden als de belangrijkste oorzaken genoemd voor het malheur op de termijnmarkt.

Aanfluiting
Niet verwonderlijk dat boeren in Oostelijke lidstaten onder andere protesteren tegen de import van relatief goedkoop graan uit Oekraïne. De Oekraïense vicepremier Olha Stefanyshina meldde bij European Pravda dat Oekraïne vandaag in Brussel onderhandelt over een oplossing voor de problemen bij de grensovergangen. Poolse demonstranten hebben daar geen boodschap aan en hebben aangekondigd hun protesten bij de grensovergangen naar Oekraïne op te voeren. Dit tot grote ergernis van de Oekraïense president Zelenski die de protesten van Poolse boeren een 'aanfluiting' noemde. Volgens Zelenski moeten er 'rationele besluiten' genomen worden om normaal grensverkeer te hervatten.

Het is bijna twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnen viel. De Europese solidariteit met Oekraïne vertoont haarscheuren. De grensblokkades in verschillende oostelijke lidstaten zijn er op gericht graan buiten te houden, maar volgens Oekraïne komen brandstof en humanitaire goederen nu het land ook niet in. Dat heeft een negatief effect op de Oekraïense verdedigingsinspanningen volgens de Oekraïense staatssecretaris van infrastructuur. Volgens Zelenski lijkt het geschil over de ecologische- en handelskwesties absurd vanaf het front gezien in Koepiansk. "Het gaat niet over graan maar over politiek", zei Zelenski in een videotoespraak. "In de buurt van Koepiansk, niet ver van de Russische grens waar vijandelijke artillerie voortdurend actief is, ziet het nieuws van de Poolse grens eruit als een aanfluiting. We hebben gezamenlijke beslissingen nodig, rationele beslissingen om uit de situatie te komen."

Overtrokken reactie?
Spelers op de granenmarkt hebben maar weinig oog voor de natte herfst en winter in de EU. Het is nog vroeg in het seizoen maar, een echte topopbrengst lijkt er niet aan te komen als we bijvoorbeeld naar de laatste raming van FranceArgiMer kijken. Dat terwijl de EU de grootste producent van tarwe is met afgelopen jaar een oogst van 140,5 miljoen ton in 2023 volgens het USDA. Ter vergelijking Rusland oogstte afgelopen seizoen 85 miljoen ton tarwe en Oekraïne 17,5 miljoen ton. Tegelijkertijd voorziet het USDA een krimp in de wereld eindvoorraad voor het komende seizoen. Op de korte termijn verwachten veel analisten geen echte omkering op de tarwemarkt. Op de langere termijn richting de oogst is dat echter wel goed denkbaar. Net zoals de €400 die de Matif bijna twee jaar geleden passeerde een te sterke reactie omhoog was, speelt dat nu in omgekeerde richting naar beneden volgens enkele bronnen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden