Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne en Polen op ramkoers over graanexport

29 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Polen en Oekraïne kunnen het maar niet eens worden over de import van graan. Volgens de Poolse premier Tusk is Polen een van de belangrijkste Europese bondgenoten van Oekraïne, maar is Polen ook de lidstaat die de effecten van de oorlog het meest merkt. Hij gaat dan ook een heel eind mee in de eisen die protesterende boeren op tafel hebben gelegd. Oekraïne is bepaald niet blij met de houding van Polen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe zakte gisteren door de €200-grens en sloot op €194,50 per ton. Dat is een daling van €5,50 ten opzichte van de vorige slotkoers. Het meicontract waarop de meeste handel gedaan wordt sloot overigens op €197,25 per ton. Ook op de CBoT deed tarwe een stap terug. Het maartcontract sloot 2,6% lager en kwam daarmee uit op $5.71 per bushel. Maïs pluste afgelopen handelssessie 1,2% naar $4.13¼ per bushel. Soja bewoog zijwaarts en hield het bij een bescheiden plusje van 0,2% om uit te komen op $11.34 per bushel.

De import van graan uit Oekraïne is en blijft een uiterst delicaat onderwerp. In verschillende EU-lidstaten blijven boeren protesteren onder meer tegen de verstikkende regeldruk uit Brussel. Door strenge milieuregels wordt de Europese landbouw op achterstand gezet ten opzichte van boeren in andere delen van de wereld waar minder strenge eisen worden gesteld. Als dat ergens aan de oppervlakte komt is dat wel bij de import van graan uit Oekraïne. Vooral in Oost-Europa is dat een doorn in het oog van agrarische belangenorganisaties.

Protest heeft effect
De liberale Poolse premier Donald Tusk is niet ongevoelig voor de boerenprotesten in Polen. In een persconferentie vertelde hij gisteren om tafel te gaan met de boerenbelangenorganisaties. "We hebben een heel groot probleem. We zijn de meest pro-Oekraïense natie als het gaat om steun, maar we hebben ook de grootste problemen door die oorlog", aldus Tusk. De voorstellen van de EU om de import van agrarische goederen uit Oekraïne te beperken zijn onacceptabel volgens de Poolse premier. Polen wil dat de limieten gebaseerd worden op de periode voor februari 2022 dus voor de Russisch aanval op Oekraïne. Tusk is bereid om zware besluiten te nemen. "Ik verberg niet dat we met Oekraïne praten over het tijdelijk sluiten van de grens."

De Oekraïense vicepremier Oleksandr Kubrakov reageerde als door een wesp gestoken op de uitspraken van Tusk. "Oekraïne gaat de grenzen met Polen niet sluiten", schrijft Kuvrakov op Twitter. "Niemand van Oekraïense zijde onderhandelt hierover."

Uit de VS kwamen nieuwe cijfers over de ethanolproductie. In de week eindigend op 23 februari werd er gemiddeld 1,08 miljoen vaten ethanol geproduceerd. Ten opzichte van vorige week is er daarmee 0,6% minder ethanol geproduceerd, maar vergeleken met vorig jaar deze week werd er 7,5% meer geproduceerd. De voorraad is met 26,02 miljoen vaten relatief groot voor deze tijd van het jaar. Het vijfjarige gemiddelde staat namelijk op 24,18 miljoen vaten.

Waar het bij ons maar niet droog wil worden, kampen zowel Australië als de Amerikaanse staat Texas met bosbranden. In Texas is door een combinatie van warm weer voor de tijd van het jaar, droogte en harde wind al 850.000 acre (circa 34.000 hectare) verbrand. Verschillende bronnen spreken over de op een na grootste bosbrand ooit in de staat. In Australië woedt brandt in de provincies Victoria en Zuid-Australië. Circa 30.000 inwoners zijn geëvacueerd in wat de grootste branden in recente jaren wordt genoemd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden