Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

China wordt zenuwachtig van lagere tarweprijs

14 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Wat is een verkoopovereenkomst met een Chinese importeur waard? Die vraag zal menig handelaar stellen. Gisteren was er onduidelijkheid over het wel of niet annuleren van Chinese orders uit Frankrijk. Vandaag werd bekend dat er Chinese importeurs afzien van Australische tarwe nu de prijzen fors lager liggen dan een paar maanden geleden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2 lager op €194,75 per ton. Op de CBoT leverde het meicontract tarwe 0,6% in en kwam daarmee uit op $5.44¼ per bushel. Maïs bewoog vooral zijwaarts en sloot 0,1% lager op $4.41¼ per bushel. Soja liet een bescheiden plusje van 0,1% zien naar $11.96¾ per bushel.

Berichten over annuleringen van tarweorders door Chinese importeurs zorgde gisteren voor verwarring. Marktpartijen die aan tafel zaten bij de maandelijkse vergadering van FranceAgriMer hadden het over Chinese orders die niet doorgaan. Het was niet duidelijk of het nu om Franse of Amerikaanse tarwe ging. Het USDA heeft gisteren namelijk geen bericht naar buiten gebracht over annuleringen van Chinese orders. Sommige spelers dachten daarom dat het erom ging dat de levering van Franse tarwe niet doorging. Later maakt FranceAgriMer bekend dat het om de eerdere berichten van annuleringen uit de VS ging. De Franse tarwevoorraad is de grootste in negentien jaar.

Uitstel en afstel
Reuters kwam vanmorgen met het bericht dat China de levering van circa 1 miljoen ton tarwe uit Australië heeft geannuleerd of uitgesteld. "Chinese kopers hebben een aantal deals voor Australische tarwe geannuleerd en verschuiven ook de verzendtijd van het eerste kwartaal naar het tweede kwartaal en het derde kwartaal", citeert Reuters een handelaar die anoniem wil blijven. De scherpe prijsdaling van tarwe de laatste weken is volgens de bronnen van Reuters waarschijnlijk aanleiding om gedane tarweaankopen te annuleren of uit te stellen. Daarnaast zou de Chinese markt overvoerd worden door grote import.

Ondanks de reuring die China veroorzaakte wordt er ook nog gewoon tarwe verhandeld op de wereldmarkt. Taiwan heeft naar verluidt 120.000 ton voertarwe in een tender vastgelegd. De prijzen lopen van $243 tot en met $245 per ton C&F (franco). Welk land de leverancier is, is niet bekendgemaakt.

De Amerikaanse broker Allendale kwam gisteren met een voorspelling voor het maïs- en soja-areaal in de VS. Allendale verwacht dat er voor de komende oogst 93,5 miljoen acre maïs wordt gezaaid en 85,8 miljoen acre soja. Het maïsareaal valt daarmee 1,2% kleiner uit dan vorig seizoen en er wordt 2,7% meer soja gezaaid. Soja is prijstechnisch interessanter voor Amerikaanse akkerbouwers volgens Allendale. Bij de cijfers moet wel opgemerkt worden dat het nog vroeg in het seizoen is en boeren bijvoorbeeld vanwege het weer andere keuzes maken. In het zuiden van de Midwest en in de Mississippidelta dreigt het zaaien van de vroege maïs al uitgelstelt te worden vanwege regen die voorspeld wordt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden