Agrifoto

Nieuws Granen & Grondstof

Prijs is de bottleneck voor Nederlandse baktarwe

26 Maart 2024 - Eric de Lijster - 6 reacties

Het project om het aandeel in Nederland geteelde baktarwe in ons brood te vergroten, loopt na het eerste jaar al tegen de grootste uitdaging aan. De crux is het inrichten van het vergoedingssysteem voor de Nederlandse baktarwe. Oftewel: aan welke kwaliteitseisen moet de tarwe voldoen en hoe kan de meerprijs voor de teler door de andere schakels in de keten worden gedragen. Sceptici vrezen echter dat Nederlandse baktarwe moet blijven opboksen tegen de concurrentie met goedkopere buitenlandse alternatieven.

Dit kwam maandag naar voren op de Themadag Granen, georganiseerd door het Comité van Graanhandelaren en de BO Akkerbouw, in Rotterdam. Projectleider Erik Reijnierse, onderzoeker van Wageningen UR, gaf daar aan een select gezelschap uit de Nederlandse graanketen een update over het vorig jaar gestarte initiatief, waarin twintig ketenpartijen de handen ineen hebben geslagen om meer Nederlandse baktarwe in brood te krijgen. Voor dit vierjarige project, onder het mom van 'Gaan voor eigen graan' is €3,6 miljoen uitgetrokken. "Iedereen is gemotiveerd om het doel te bereiken", zegt Reijnierse. "De zelfvoorzienendheid van Nederlandse baktarwe vergroten in de maal-, meel- en broodketens. Minder afhankelijk worden van buitenlandse granen."

Vraagt inzet van alle schakels in de keten
Nederlandse bakkers kunnen zeker brood maken van eigen graan, bevestigt Reijnierse de vraag. Het aandeel Nederlandse baktarwe in de broodketen schommelt nu rond de 20%. Communicatie en wederzijds begrip tussen alle schakels in de broodketen is daarvoor wel essentieel, laat Reijnierse weten op basis van zijn eerste indrukken van de ketenanalyse. "Het aandeel eigen baktarwe verhogen heeft als voorwaarde dat alle schakels in de keten zich hiervoor moeten inzetten. En ook verder moeten kijken naar de behoefte en kennis van de andere ketenpartners."

De crux voor het slagen van het project is een effectief vergoedingssysteem voor de Nederlandse baktarwe, antwoordt Reijnierse op de vraag waar de grootste uitdaging ligt. "De teler moet extra inspanningen doen en loopt extra risico's, zoals bijvoorbeeld met de weersomstandigheden, in het realiseren van een optimale bakkwaliteit van de tarwe. Een teler is best geneigd zich hiervoor in te zetten als hij daarvoor wordt beloond." De kunst is dus een systematiek te ontwikkelen waarbij de teler een rechtvaardige prijs krijgt, maar waarbij de afnemer en de andere partijen deze extra kosten in de keten kunnen absorberen.

Eiwitkwaliteit meer maatgevend voor Nederlandse baktarwe
In een onderzoek is daarom gekeken wat de voorwaarden kunnen zijn voor een gunstige positionering van Nederlandse baktarwe in de keten. Dat zit hem - haast vanzelfsprekend - in de prijs en kwaliteit. Daarvoor moet de baktarwe de concurrentie aangaan met niet alleen de baktarwe uit het buitenland, met name uit Frankrijk, maar ook Nederlandse voertarwe en - kijkend naar het keuzemenu voor de teler - andere gewassen. Voor een betere waardering van de tarwe pleit Reijnierse voor een andere afrekening op kwaliteit. "De teler wordt in tarwe nu vooral afgerekend op het eiwitgehalte. Dat moet eigenlijk niet maatgevend zijn, beter is te letten op de eiwitkwaliteit. De samenstelling van het eiwit speelt immers een grote rol in de bakkwaliteit en het deeg."

Zulke veranderingen hebben draagvlak nodig van heel de keten, beseft Reijnierse. Het ketenonderzoek moet duidelijk maken hoe een effectief kwaliteitssysteem kan worden ingericht en welke vergoeding hier tegenover moet staan. Ook wordt dan in kaart gebracht wat de potentie van de Nederlandse baktarwe is qua volume, voor bijvoorbeeld verwerking tot meel en bloem, en hoe de andere schakels in de keten als de bakker de Nederlandse grondstof waarderen in kwaliteit en kostprijs. Qua teelt staat de baktarwe goed voorgesorteerd, met goede beschikbare baktarwerassen.

Prijs blijft bottleneck voor grootschalige uitrol
De prijs blijft daarbij vooralsnog de grootste bottleneck richting een grootschalige uitrol, bleek wel uit de reacties op de themadag. "Kunnen we financieel mee met de Nederlandse baktarwe op de internationale granenmarkt?", vraagt Jan-Willem Baas, voorzitter van het Comité van Graanhandelaren, zich af. Ook andere deelnemers plaatsen een kanttekening bij de concurrentiekracht van de baktarwe. Als het prijsverschil te groot wordt, kunnen kopers geneigd zijn te kiezen voor goedkopere buitenlandse baktarwe of genoegen nemen met kwalitatief minder tarwe tegen een lagere prijs. "Door de kostprijs blijft Nederlandse baktarwe een niche in de markt", zo vat één van hen het krachtig samen.

Een markt voor baktarwe is er zeker, maakt Bauke Wierda, manager sourcing bij Royal Koopmans, duidelijk. Koopmans is initiatiefnemer van het project Nedertarwe, een samenwerkingsverband in de keten voor duurzaam in ons land geteelde baktarwe. Telers ontvangen hiervoor een premie van €20 per ton. "Laat ik vooropstellen, iedere partij in de keten heeft zijn eigen specialisatie of segment. Maar zelf zijn we enthousiast over de Nederlandse baktarwe", aldus Wierda. "Die loopt bij ons als een trein."

Het ketenproject voor de Nederlandse baktarwe loopt nog tot en met medio 2027. Op de themadag werd duidelijk dat er ook plannen worden gesmeed een soortgelijk ketenproject op te tuigen voor het bevorderen van de teelt van Nederlandse brouwgerst als grondstof voor in de bierketen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
In de kou 26 Maart 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10908363/prijs-is-de-bottleneck-voor-nederlandse-baktarwe]Prijs is de bottleneck voor Nederlandse baktarwe[/url]
Oh ja, daar hebben we 3,6 miljoen voor nodig om die "voorlopige" conclusie te kunnen trekken? De prijs is weer eens het bewijs. Er is nog steeds niets veranderd in de keten. Een ieder denkt alleen over zijn eigen belang na in de keten en niet over het ketenbelang. De teler mag aan de basis zijn kostprijs nog niet eens gegarandeerd/uitgekeerd krijgen.

"Iedereen is gemotiveerd om het doel te bereiken", zei Reijnierse. "De zelfvoorzienendheid van Nederlandse baktarwe vergroten in de maal-, meel- en broodketens. Minder afhankelijk worden van buitenlandse granen."

Als wij telers onder kostprijs leveren ja.....
Abonnee
Flevo uitje 26 Maart 2024
Doe eens gek en ga uit van €300/ton voor de tarwe. Uitgaande van 800gr tarwe in 1 brood zit er dan voor 24 cent aan tarwe in. Koop je brood bij de bakker dan ben je al snel 3 euro kwijt. Waar praat je over! Zou de tarwe €200 zijn dan is het 16 cent, 8 cent verschil nou nou dat is me wat. Wat een compleet kulverhaal net als een duur bakje patat wanneer de aardappelen eens wat beter betaald worden. Ze bakken ze erg bruin.
Abonnee
Zeewind 26 Maart 2024
Helemaal mee eens Flevo. Dit is 3,6 miljoen voor de flauwekul of voorde WUR. Dat laatste is goed dan kunnen ze in die tijd geen onzinnige N-modellen ontwikkelen.De markt werkt efficiënter dan de onderzoekers: als de prijs kwaliteit van de Nederlandse baktarwe niet kan concurreren met de buitenlandse wordt het heel simpel voertarwe en ook daar naar waarde indat segment betaald Wat wel kan is dat een akkerbouwer 25 ha oertarwe teelt voor zijn eigen vleesvarkensvoer en vervolgens sterk bespaart op kunstmest aankoop: integraal management
Noord 26 Maart 2024
In de kou schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10908363/prijs-is-de-bottleneck-voor-nederlandse-baktarwe]Prijs is de bottleneck voor Nederlandse baktarwe[/url]
Oh ja, daar hebben we 3,6 miljoen voor nodig om die "voorlopige" conclusie te kunnen trekken? De prijs is weer eens het bewijs. Er is nog steeds niets veranderd in de keten. Een ieder denkt alleen over zijn eigen belang na in de keten en niet over het ketenbelang. De teler mag aan de basis zijn kostprijs nog niet eens gegarandeerd/uitgekeerd krijgen.

"Iedereen is gemotiveerd om het doel te bereiken", zei Reijnierse. "De zelfvoorzienendheid van Nederlandse baktarwe vergroten in de maal-, meel- en broodketens. Minder afhankelijk worden van buitenlandse granen."

Als wij telers onder kostprijs leveren ja.....
Precies zoals ik daar ook tegenaan kijk. Ze praten voor eigen parochie.
Abonnee
Zuidwesten 26 Maart 2024
Het mooiste is dat het wellicht betaald is van uw verplichte BO-bijdrage, wat een waardevolle organisatie toch.
Abonnee
Peter 3 April 2024
iedereen is gemotiveerd; om die 3.6 mln erdoor heen te jassen.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden