Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Voorjaar droog van start in de Verenigde Staten

2 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In Europa starten de graanbeurzen vandaag rustig op na het lange paasweekend. Chicago was maandag wel open. Op het Amerikaanse ministerie van Landbouw hebben ze ook niet stilgezeten en komen ze met het eerste Crop Progress-rapport van dit seizoen. Uit Europa zijn er nieuwe cijfers over oliehoudende zaden. De Europese koolzaadoogst lijkt nog verder tegen te vallen dan eerder verwacht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Matif was gesloten afgelopen vrijdag en maandag vanwege Pasen. De CBoT was gisteren wel open. Tarwe sloot 0,6% lager op $5.57 per bushel. Maïs leverde meer in en sloot 1,5% lager en kwam daarmee uit op $4.35½ per bushel. Ook soja zat in het rood en sloot 0,5% lager op $11.85¾ per bushel.

Het USDA kwam gisteren met het eerste Crop Progress-rapport van dit seizoen. De wintertarwe staat er in de achttien staten die meegenomen worden in het rapport relatief goed op. 56% van het areaal krijgt de rating goed of excellent. Ter vergelijking: vorig seizoen was dat 28% van het areaal. Het voorjaarswerk moet nog beginnen in de VS. Van de zomertarwe is 1% van het geplande areaal gezaaid en voor zomergerst en maïs is 2% gezaaid op 31 maart. Dat is in lijn met het vijfjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. 30% van het geplande haverareaal zit in de grond tegen 24% in het vijfjarig gemiddelde.

Regen op komst
Regen in een brede band over het midden van de VS en bovengemiddelde temperatuur in de weerberichten zorgden voor prijsdruk in Chicago. Als de weerberichten kloppen zou dat een goede start betekenen voor de graangewassen in Amerika volgens analisten. Hoewel regen de planning van de boer in de war kan gooien zullen telers daar in het noorden van de Cornbelt niet om malen. Vooral in Iowa is het droog, zo blijkt uit de meest recente droogtemonitor.

Rusland exporteerde afgelopen week 1,02 miljoen ton graan volgens SovEcon. Dat is wel een stapje terug ten opzichte van de voorafgaande week toen 1,27 miljoen ton werd geëxporteerd. Van de uitvoer vorige week was 840.000 ton tarwe tegen 1,14 miljoen ton een week eerder. De prijs voor Zwarte Zeetarwe zit wel wat in de lift. Ikar noteerde $208 per ton FOB (op het schip geleverd) tegen $205 per ton een week eerder. Oekraïne exporteerde tot nu toe dit seizoen 34,6 miljoen ton graan. Dat is 7,5% minder vergeleken met dezelfde periode vorig seizoen. Er is wel 7,5% meer tarwe geëxporteerd namelijk 13,7 miljoen ton. De export van maïs loopt met 18,6 miljoen ton 15,5% achter op vorig seizoen.

Kleinere koolzaadoogst
Strategie Grains heeft de oogstverwachting voor koolzaad in de EU voor de tweede maand op rij verlaagd. Het bureau schat de oogst nu op 18,1 miljoen ton tegen 18,3 miljoen ton in de prognose van vorige maand. De kleinere koolzaadoogst komt voornamelijk door lager verwachte opbrengsten in Frankrijk. De komende oogst in de EU valt daarmee 9% kleiner uit dan vorig seizoen toen 19,9 miljoen ton koolzaad werd gedorst. Strategie Grains verwacht dat door de EU daarom meer koolzaad uit Oekraïne en Australië geïmporteerd zal worden. De Europese zonnebloemoogst wordt door het marktbureau op 10,7 miljoen ton geschat. Dat is gelijk aan de vorige voorspelling en 10% hoger dan de oogst in 2023. Strategie Grains raamt de Europese sojaoogst op 3,1 miljoen ton, een stijging van 9% ten opzichte van vorig seizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden