Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Kwaliteit Russisch graan in nevelen gehuld

5 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Handel en politiek zijn niet altijd los van elkaar te zien. Rusland is wat dat betreft helemaal een bijzonder geval. Graanhandelsbedrijf Aston ontkent de eerdere berichten over problemen met graanexport. Ook de Russische autoriteiten melden geen problemen. Bloomberg meldt ondertussen dat er weer een ander bedrijf onder de loep ligt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 lager op €200 per ton. Op de CBoT steeg tarwe met een ¼ cent naar $5.56¼ per bushel. Maïs noteerde een plusje van 0,8% en kwam daarmee uit op $4.35¼ per bushel. Soja deed in tegenstelling tot de granen in Chicago een stapje terug naar $11.80 per bushel.

De voor een westerling ondoorgrondelijke 'Russische ziel' lijkt niet alleen een thema in de negentiende-eeuwse literatuur van Dostojevski of Tolstoj. Ook op de granenmarkt lijkt er geen logica te zitten achter het beleid in Moskou. De Russische autoriteit die onder andere fytosanitaire certificaten moet afgeven, Rosselkhoznadzor zou de afvaart van twee schepen van graanhandelaar Aston geblokkeerd hebben. Het geladen graan voldeed volgens verschillende bronnen niet aan de kwaliteitsvoorwaarden waardoor Rosselkhoznadzor niet de voor export benodigde certificaten wilden afgeven. Aston ontkent inmiddels dat er schepen van het bedrijf geblokkeerd zijn door de Russische autoriteiten. Rosselkhoznadzor zegt dat het geen meldingen heeft gekregen van andere exporteurs over problemen met fytosanitaire certificaten.

Persbureau Bloomberg meldde gisterenmiddag ondanks de sussende woorden uit Rusland dat er twee schepen geladen met tarwe bestemd voor Egypte aan de ketting zijn gelegd. Deze Russische schepen varen volgens de berichten voor het bedrijf Grainflower DMCC. Grainflower is volgens de bronnen van Bloomberg een exportpartner van TD Rif. Laatst genoemde ligt onder het vergrootglas van Rosselkhoznadzor en begin vorige week werd de export van graan op schepen van het bedrijf geblokkeerd door de Russische autoriteit. Naar verluidt zou het Kremlin druk uitoefenen op TD Rif om bezittingen tegen een 'onderhandelbare prijs' te verkopen.

Verschuiving
De attaché van het USDA in China verwacht dat daar komend seizoen 2,6% meer maïs wordt gezaaid. Dat gaat een beetje tegen de verwachtingen in. De Chinese overheid zette juist in op de productie van meer soja. Daar denken de Chinese boeren kennelijk toch anders over.

In de VS blijven de weerberichten voor een belangrijk deel richting aan de markt geven. Na het noorden van de Cornbelt eerder deze week waren gisteren de zuidelijke delta en prairies aan de beurt voor regen. Met bovengemiddelde temperaturen en droger weer halverwege deze maand ziet het er voor maïstelers niet ongunstig uit. Als de weerberichten uitkomen dan kan het zaaien vlot van start.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden