Shutterstock

Nieuws Granen & Grondstof

Terechtwijzing Skal om uitsluiten graanhandel

17 April 2024 - Klaas van der Horst - 4 reacties

Biologische certificeerder Skal moet een nieuw besluit nemen over het biologische certificaat van graanhandel P. van Schelven in Nieuwe Tonge. Ook over de decertificering van een aantal partijen graan moet Skal een nieuw besluit nemen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) uitgesproken in een zaak die was aangespannen door Van Schelven.
De Zuid-Hollandse graanhandelaar zag zich door het optreden van Skal gedwongen tot een grote en kostbare terugroepactie, terwijl de handel daarna stil kwam te liggen.

Het CBB geeft Van Schelven niet op alle punten gelijk, maar oordeelt wel dat het feitelijk voor onbepaalde tijd afpakken van het biologisch certificaat onrechtmatig is geweest. Ook heeft Skal ten onrechte geëist (en het bedrijf daarvoor gestraft) dat van Schelven een aantal partijen graan aan de organisatie moest melden, terwijl ze al waren gemeld in het Europese Traces-systeem. Met de melding kon de graanhandel op grond van de Europese regels volstaan. Van verplichte winkelnering hoeft daarbij juist geen sprake te zijn, stelt het CBB met verwijzing naar de richtlijn. Skal moet dus binnen enkele weken een aantal nieuwe besluiten nemen en die ook publiceren.

Directeur Arie van Schelven van de gelijknamige graanhandel is enorm opgelucht vanwege de uitspraak. Hij meent dat daarmee ook de weg open ligt voor herstel van zijn reputatie en voor een schadevergoeding. Door de omvang van de terugroepactie en de jaren dat zijn bedrijf niet kon gevoerd, zijn veel kosten gemaakt en inkomsten verloren. Daar wil hij een vergoeding voor hebben. Van Schelven was een grote partij in de handel van onder meer biologische maïs en zonnebloempitten uit Oost-Europa.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden