Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

18 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

In Europa vindt de graanhandel het wel best en zien we later wel waar het schip strand als we naar de Matif kijken. Maar actie was er in de VS waar het weerbericht voor commotie zorgde. Wat verder naar het zuiden in Argentinië zijn grote zorgen over hoge ziektedruk in de maïs. Volgens de hoofdanalist landbouw van de beurs van Rosario kan de oogst nog weleens veel lager uitvallen ook na de forse neerwaartse correctie in de oogstprognose vorige week.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,50 lager op €203,25 per ton. Op de CoBT kreeg tarwe een klap en sloot 2,3% lager op $5.37 per bushel. Maïs sloot op de beurs in Chicago 0,1% lager op $4.30¼ per bushel. Soja liet afgelopen handelssessie een plusje zien en sloot 0,4% hoger op $11.49½ per bushel.

Het weerbericht duwde de tarwe op de beurs in Chicago naar beneden volgens analisten. Op de zuidelijke prairies is het droog maar er is volgens de meteorologen regen onderweg. De grote wintertarwe-staten Kansas en Oklahoma zitten midden in de zone waar het Amerikaanse meteorologisch instituut bovengemiddelde neerslag voorspelt.

De Amerikaanse handel was ook wat gevoeliger voor de tenderresultaten van Egypte en Jordanië. Aanbod in die tenders was ruim. Europa is logistiek veel interessanter als leverancier, maar opmerkelijk genoeg reageert de Matif hier veel minder sterk op.

Bullish nieuws is er ook zeker. Dat krijgt alleen maar geen vat op de markt. De attaché van het Amerikaanse ministerie van Landbouw in Kiev maakt gisteren bekend dat de dienst verwacht dat het graanareaal in Oekraïne 3% kleiner uitvalt dan vorig seizoen. De grootste krimp zit bij tarwe, waarvan het areaal met 5% krimpt. Dat zou resulteren in een 27% kleinere export komend seizoen volgens het USDA. Daarmee komt de export uit op het laagste niveau sinds seizoen 2014/15.

Tegenslag voor maïstelers in Argentinië
Een analist van de graanbeurs van Rosario vertelde bij Reuters verdere opbrengstverlagingen voor de Argentijnse maïsoogst niet uit te sluiten. Het gewas heeft namelijk last van een bacterieziekte die door insecten wordt verspreid. Vorige week verlaagde de beurs daarom de opbrengstprognose met 6,5 mijlen ton naar 50,5 miljoen. "Maïs is zwaar getroffen en dat is iets dat ons zorgen baart", vertelt Cristian Russo, hoofd landbouw bij de beurs van Rosario, aan Reuters. "Het is waarschijnlijk dat dit een factor zal zijn in verder verliezen en die zullen niet gering zijn." De oogst van maïs is een paar weken terug gestart en inmiddels is circa 15% geoogst. Het relatief warme weer in Argentinië zorgt dat de druk van insecten die de spiroplasma-bacterie verspreiden hoog is. In het noorden van het land waar de druk het hoogst is zijn berichten dat opbrengsten 40% tot 50% lager zijn.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden