Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

24 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De natte herfst en winter heeft de wintergranen in Europa bepaald geen goed gedaan. Dat schrijft het JRC, het wetenschappelijk instituut van de Europese Commissie, in het nieuwe Mars Bulletin. In de opbrengstprognose is de waterschade opmerkelijk genoeg nauwelijks terug te zien. In de VS is de tarwemarkt in de ban van droogte in de wheatbelt. Iets naar het oosten, in de cornbelt lopen de voorjaarswerkzaamheden mogelijk vertraging op door regen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €6 lager op €209,50 per ton. Op de CBoT steeg tarwe afgelopen handelssessie wel verder door met 2,6% naar $5.85 per bushel. Dat is de hoogst slotkoers in twee maanden. Maïs en soja zaten eveneens in de lift op de beurs in Chicago. Maïs sloot 0,7% hoger op $4.43 per bushel en soja steeg 0,6% naar $11.67½ per bushel.

Het Crop Progress-rapport van eerder deze week ijlt na op de Amerikaanse beurs. De forse bijstelling in de conditie van de wintertarwe in de grootste tarwestaten Kansas en Oklahoma heeft spelers op de markt schrik aangejaagd. Uit het centrale deel van Kansas komen berichten over vorstschade in de tarwe naar buiten. Het duurt snel een dag of tien, veertien voordat de schade zichtbaar wordt. Het zou volgens sommige analisten kunnen dat volgende week het aandeel tarwe dat er goed of excellent opstaat verder verlaagd wordt. Daarnaast blijft ook droogte een probleem op de zuidelijk prairies. De komende dagen zit er geen regen in de weersvoorspellingen, dus dat is ook niet zomaar opgelost.

Waterschade
In Europa is het juist een teveel aan neerslag dat de verwachtingen voor de komende oogst tempert. In Ierland, het VK, Nederland, België en delen van Duitsland en Frankrijk hebben percelen wintergranen schade opgelopen door de natte herfst en winter, schrijft het JRC in de april-editie van het Mars Bulletin. Een deel van het wintergraan zal er wegens de slechte stand uitgereden worden volgens het JRC. In plaats daarvan zal zomergraan gezaaid worden. Ondanks de matig of slechte stand van wintertarwe rekent het JRC op een gemiddelde opbrengst van 5,72 ton per hectare in de EU. Het vijfjarig gemiddelde zit op 5,65 ton per hectare en vorige jaar werd 5,60 ton per hectare gedrost.

Bron: JRC

Argus Media heeft de prognose voor de tarweoogst in Oekraïne verlaagd naar 19,93 miljoen ton van 20,16 miljoen ton in de vorige voorspelling. Als de prognose uitkomt zou de tarweopbrengst in Oekraïne 11% lager zijn dan vorig seizoen. De verlaging van de Oekraïense oogstprognose komt volgens Argus vooral door een kleiner uitgevallen areaal.

Maïs en soja kreeg afgelopen handelssessie steun van tarwe volgens analisten. Toch speelt ook hier het weerbericht een rol. Het zaaien van maïs en soja loopt voor op het meerjarig gemiddelde maar voor de cornbelt wordt regen voorspeld. De voorjaarswerkzaamheden zouden daardoor vertraging op kunnen lopen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden