Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Rusland probeert stiekem graanprijs op te drijven

30 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Na de rally vorig week is de tarwehandel de nieuwe week begonnen met een correctie. De droogte in de Russische tarweregio's heeft minder huisgehouden dan eerder gedacht. Het Kremlin kwam ook nog op een andere manier in het nieuws. Uit een brief die in handen is van Bloomberg zou namelijk blijken dat Moskou de tarweprijs kunstmatig probeert op te drijven. In de VS boeken boeren flinke voortgang met het zaaien van maïs. Al meer dan een kwart van het geplande areaal zit in de grond.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,50 lager op €208,25 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 2,2% lager op $5.90¼ pr bushel. Maïs en soja bewogen meer zijwaarts op de beurs in Chicago. Maïs leverde 0,2% in en kwam daarmee uit op $4.39¼ per bushel. Soja sloot in het groen met een plusje van 0,1% naar $11.60¾ per bushel.

De rally in tarwe op de beurs in Parijs kwam voor een deel door droogte in Rusland. De reactie van de markt is misschien wat aan de sterke kant geweest volgens sommige analisten. Volgens de Russische staatsweerdienst vallen de gevolgen van de droogte mee. In het zuidelijke, Europese deel van Rusland zijn de omstandigheden voor het zaaien van graan en de ontwikkeling van de gewassen die in de grond zitten gemiddeld. In het Aziatische deel ligt schade door droogte wel op de loer volgens de weerdienst, maar zo ver is het nog niet volgens het Russische Meteorologisch Instituut.

SovEcon schreef vorige week dat tot 19 april Russische boeren 3,3 miljoen hectare graan gezaaid hebben. Vorig jaar deze week was 3,8 miljoen hectare graan gezaaid. Van het areaal graan is 0,6 miljoen hectare tegen 1 miljoen hectare vorig seizoen.

Marktmanipulatie
Één van de grote Russische graanexporteurs TR Rif beschuldigd het Kremlin ervan dat het de graanprijs probeert op te drijven. Dat zou blijken uit een brief van TD Rif die in handen is van persbureau Bloomberg. "Als participanten op markt zijn wij gijzelaars geworden van deze manipulaties die een grote impact hebben en ten koste gaan van onze positie op de markt en reputatie", citeert Bloomberg uit de brief. Het Kremlin verzwakt daarmee de exportpositie van Russische bedrijven, zo blijkt uit de brief. Een woordvoerder van TD Rif ontkent bij Bloomberg dat het bedrijf iets met de brief van doen heeft.

TD Rif kwam eerder in het nieuws nadat twee schepen aan de ketting waren gelegd door de Russische autoriteiten omdat de voedselveiligheid niet op orde was van het geladen graan. Die reden wordt dubieus genoemd en Egypte, de bestemming voor het graan, bemoeide zich er mee om de schepen de haven uit te krijgen. Uit de brief blijkt volgens Bloomberg dat exporteurs die zich niet aan de door Moskou vastgestelde prijs houden  te maken krijgen met 'oneerlijke sancties' zoals het weigeren van fytosanitaire documenten.

Gang is alles
Het USDA kwam gisteren met het wekelijkse Crop Progress-rapport. In tarwe zijn er geen grote wijzigingen. De droogte in Kansas blijft een punt van zorg. 49% van het areaal wintertarwe krijgt de rating goed of excellent tegen 50% vorige week. Het geplande areaal zomertarwe is voor 34% gezaaid. Het vijfjarig gemiddelde voor deze week staat op 19% en vorig seizoen was nog maar 10% gezaaid.

Met het zaaien van maïs houden de Amerikaanse boeren de gang erin. In de achttien grootste maïsstaten is 27% van het geplande areaal gezaaid. Vorige week was dat 12% en het vijfjarig gemiddelde staat op 22%. Van de gezaaide maïs staat 7% boven. Ook met zaaien van soja lopen telers voor. 18% van het geplande areaal is gezaaid tot en met 28 april tegen 10% in vijfjarig gemiddelde.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden