Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Balans op de Europese tarwemarkt is kwetsbaar

14 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Er blijven zorgen over tarwe in de EU. Na het USDA eerder deze week kwam gisteren Strategie Grains met een nieuwe oogstprognose waarin de verwachte opbrengsten naar beneden zijn bijgesteld. Het bureau durfde zelfs de voorspelling aan dat de tarwemarkt zal terug keren naar een kwetsbare situatie. In de VS reageerde maïs op de weerberichten. Warm en droog weer is niet waar spelers op de markt op zitten te wachten. Toch is droogte nu niet directe een probleem zo laat de droogte monitor zien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,50 lager op €238,50 per ton. Op de CBoT sloten de koersen in het groen. Tarwe pluste 0,5% en kwam uit op $6.20 per bushel. Maïs sloot 0,9% hoger op $4.58½ per bushel. Soja steeg net iets meer dan maïs en noteerde een plus van 1%. De slotkoers kwam daarmee uit op $11.28½ per bushel.

Strategie Grains heeft de opbrengstverwachting voor tarwe in de EU verder verlaagd. Het bureau schat de Europese tarweoogst nu in op 121,8 miljoen ton. Dat was in de vorige voorspelling van mei nog 123,5 miljoen ton. De Russische tarweoogst wordt door Strategie Grains ingeschat op 78 tot 80 miljoen ton tegen 89,9 miljoen ton in de vorige raming. Het USDA schatte de Europese tarweoogst eerder deze week nog in op 130,5 miljoen ton en de Russische op 83 miljoen ton.

Precair evenwicht
Strategie Grains verwacht voor Frankrijk de grootste daling in de tarweopbrengst ten opzichte van vorig seizoen. Daarna volgen Duitsland, Polen en Hongarije. In het zuiden van Spanje is de eerste tarwe geoogst en zijn de opbrengsten goed. Het marktbureau verwacht dat in het noorden van Spanje de opbrengsten lager liggen. Strategie Grains verwacht dat in seizoen 2024/25 ingeteerd zal worden op de Europese tarwevoorraad. "Er lijkt meer belangstelling te zijn voor Europese tarwe dan eerder verwacht onder meer door tegenvallend aanbod uit Rusland", schrijft het bureau. Strategie verwacht dat de markt 'zal terugkeren naar een nogal kwetsbare situatie'.

Soja kreeg een zetje in de rug door het nieuws van het USDA dat er 120.000 ton is geëxporteerd naar een onbekende bestemming. Sommige analisten vermoeden dat China de koper is. Desondanks zat de weekexport aan de onderkant van de verwachting van de handel. In maïs wordt de weerpremie voorzichtig aan opgeschroefd. In de weerberichten wordt gesproken over warmer weer voor de Amerikaanse Midwest. De grote onzekerheid is of er daarbij wel of geen regen valt. Het Amerikaanse weermodel voorziet bovengemiddelde neerslag terwijl het volgens het Europese model droog blijft in de Midwest.

Droogte nu niet aan de orde
Voorlopig wordt het neerslagtekort weggewerkt in de VS, zo blijkt uit de nieuwe droogtemonitor. Slechts 1% van de soja staat in een gebied dat te kampen heeft met droogte en 2% van de maïs. Dat was vorige week nog 2% en 3%. Vorig jaar deze week had overigens 57% van de maïs en 51% van de soja te maken met droogte. Alleen in tarwe is er in de VS een groot probleem met droogte. 16% van de wintertarwe staat in een droogtegebied. Dat was vorige week overigens 21%.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden