smereka / Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe is de zwakke broeder op de granenmarkt

21 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Na een periode waarin de opbrengstprognoses voor tarwe in Rusland en Oekraïne alleen naar beneden werden bijgesteld, wordt het voor de verandering eens niet slechter. In Oekraïne heeft de bond van graanhandelaren zich fel uitgesproken tegen de plannen voor minimumexportprijzen. Dat kan de export flink in de wielen rijden, zo vreest de bond. Biodiesel wordt voor Braziliaanse sojatelers steeds belangrijker. Er zijn nu eenmaal grenzen aan wat de belangrijkste importeur, China aan soja wil hebben volgens de voorman van de Braziliaanse sojaverwerkers.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract op de Matif sloot gisteren €3,25 lager op €226,55 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 1,6% lager op $5.72¾ per bushel. Soja sloot net als tarwe 1,6% lager en kwam daarmee uit op $11.55¼ per bushel. Maïs kreeg de hardste tik te verwerken gisteren en sloot 2,3% lager op $4.39¾ per bushel.

Tarwe is de zwakke broeder in het granencomplex. In Europa en het Zwarte Zeegebied staan vooral de exportprijzen wat onder druk. In de VS heeft de voortvarende start van de graanoogst een minder positief effect op de prijsontwikkeling. Door regen in Kansas heeft de oogsttrein vaart geminderd, maar de staat loopt nog altijd een dag of tien voor op het meerjarig gemiddelde. De matige stemming op de tarwemarkt wordt nog eens versterkt door opbrengstprognoses. Ikar heeft de oogstverwachting voor tarwe in Rusland bijgesteld van 81,5 miljoen ton naar 82 miljoen ton. Op zich is dat geen schokkende wijziging, maar na een periode waarin de verwachtingen alleen naar beneden werden bijgesteld is dit even wennen.

Koolzaad in de lift?
De Oekraïense graanexport loopt in seizoen 2023/24 een kleine 2 miljoen ton voor op vorig seizoen en zit volgens de laatste update van het Oekraïense ministerie van Landbouw op 49,3 miljoen ton. In juni is tot dusver 2,3 miljoen graan geëxporteerd tegen 2,1 miljoen ton in dezelfde periode vorig jaar. De prijs voor koolzaad in Oekraïne gaat de komende maanden stijgen. Dat voorspelt althans het Oekraïense agrarisch genootschap. De huidige prijs ligt op circa €425 per ton en dat gaat stijgen naar €500 in oktober. Voor telers die nog geen koolzaad vastgelegd hebben is het advies van het bondgenootschap gewoon even afwachten.

De Oekraïense Unie van Graanhandelaren UGA waarschuwt voor de gevolgen van de minimumgraanprijzen voor export waarop het Oekraïense ministerie van Landbouw zich aan het beraden is. Oekraïne wil enerzijds de inkomsten gerelateerd aan de export van agrarische producten verhogen maar is ook niet blind voor de kritiek vanuit Europa van boeren die vinden dat ze te maken hebben met oneerlijke concurrentie. Als oplossing heeft Oekraïne een balletje opgegooid en uitgewerkt voor minimum exportprijzen voor onder andere tarwe, maïs, soja en koolzaad. Dat zou op zijn vroegst in augustus kunnen worden ingevoerd. De UGA is niet gelukkig met een dergelijk systeem. "Het zal een zeer negatief effect hebben op het vermogen van exporteurs om aan hun verplichtingen te voldoen, het vertrouwen in Oekraïense exporteurs ondermijnen, de planning en financiering van exportactiviteiten bemoeilijken en tegelijkertijd het concurrentievermogen van Oekraïense goederen op de wereldmarkten verminderen", schrijft de UGA. Volgens de bond zou het tot de helft van de Oekraïense export kunnen kosten.

Diesel wordt de redding voor soja
Biodiesel wordt steeds belangrijker voor de Braziliaanse sojasector, zo verwacht Andre Nassar voorzitter van Abiove een Braziliaanse belangengroep voor sojaverwerkers. "Ik verwacht niet dat we hier in Brazilië jaarlijks 1 miljoen hectare meer sojabonen gaan telen om aan de vraag uit China te voldoen", aldus Nassar tijdens een beurs aan de aanwezige journalisten. China probeert minder afhankelijk te worden van import en het recente gedoe met exportheffingen in Brazilië doet de export geen goed. Nassar verwacht dat de vraag naar soja vanuit China de komende jaren stabiel blijft op circa 100 miljoen ton uit diverse landen. Brazilië is nu de belangrijkste sojaleverancier voor China. Biodiesel is een belangrijke tak om de extra productie van soja in Brazilië in af te zetten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden