Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Onafhankelijkheidsdag VS trekt meer dan weerbericht

5 Juli 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Tarwe op de beurs en Parijs liet gisteren een voorzichtig herstel zien. Dat de Amerikaanse beurs gesloten was hielp niet echt om wat reuring te krijgen. Oekraïne kwam met nieuwe cijfers over het vervoer op de Zwarte Zee en verder was het weer de drijvende kracht op de granenmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,25 hoger naar €225,50 per ton. Aan de andere kant van de Atlantische oceaan was de beurs gesloten. Met parades, picknicks en vuurwerk werd gisteren de Fourth of July oftewel de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag gevierd.

De Oekraïense havens aan de Zwarte Zee en in de monding van de Donau hebben in de eerste helft van dit jaar meer te doen gehad dan in dezelfde periode vorig jaar. De overslag steeg met 68%, zo meldt persbureau Reuters. De afgelopen zes maanden werd 52,7 miljoen ton aan goederen verwerkt tegen 31,3 miljoen ton een jaar eerder. Het grootste deel daarvan, namelijk 63% betreft agrarische goederen.

In West-Europa wil het weer zich nog niet ten goede keren voor de tarweoogst. Na een kortstondige droge periode vorige week is het weer nat als vanouds. Daar komt de komende twee weken nog geen verandering in volgens de weersvoorspellingen. Waar ze regen zouden kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in Roemenië, zit geen regen in het weerbericht voor de komende dagen en waar het onderhand wel een keer droog zou mogen worden (Frankrijk, Duitsland, het VK en de Benelux) is meer regen in aantocht.

Ondanks dat Onafhankelijkheidsdag een officiële vrije dag is in de VS ligt de tarweoogst daar niet helemaal stil. In de tarwegordel op de zuidelijke prairies is het droog. Tarwe is daar al grotendeels geoogst, dus dat is voor de opbrengsten van de huidige oogst niet zo'n probleem meer. Dat is anders in de cornbelt. Een flink stuk van Illinois is ingekleurd op de nieuwe droogtemonitor.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden