Shutterstock

Analyse Suiker

Importquotum voor suiker uit Oekraïne heeft effect

14 Mei 2025 - Jurphaas Lugtenburg

De suikerprijzen op de termijnmarkten trekken weer een beetje aan na de dip eerder deze maand. Toch is het herstel broos volgens verschillende analisten. In de Europese importcijfers zien we de beperkingen die vorig jaar van kracht werden op suiker uit Oekraïne terug. Dichter bij huis, in Nederland hebben telers vlot de bieten voor de komende oogst in de grond gekregen, zo blijkt uit de cijfers van Cosun.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zowel in Londen als New York zat suiker in de lift. In New York sloot suiker op het hoogste niveau in vijf weken. In Londen was dat de hoogste stand in twee weken. De belangrijkste reden voor deze stijging is volgens analisten het oplopen van de olieprijs. Daardoor wordt het (voornamelijk) voor verwerkers van suikerriet interessanter om meer ethanol te produceren in plaats van suiker.

Een grote suikeroogst in India tempert echter het optimisme op de suikermarkt. De landbouwattaché van het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorspelt dat de suikeroogst in India voor seizoen 2025/26 op 35 miljoen ton uitkomt. Dat is 26% meer vergeleken met vorig seizoen. Volgens de weermodellen brengt de moesson – die bijna het zuiden van subcontinent heeft bereikt en begin juli tot in het noorden reikt –  voldoende neerslag met zich mee dit. Opbrengsten van suikerriet vallen daardoor hoger uit. Daarnaast is het areaal suikerriet uitgebreid volgens de attaché.

Op wereldschaal teren we in seizoen 2024/25 wel wat in op de suikervoorraad volgens de Internationale Suiker Organisatie (ISO). Het verbruik valt volgens de organisatie 4,9 ton hoger uit dan de productie. In de vorige voorspelling werd nog gerekend met een tekort op de balans van 2,5 miljoen ton. We hoeven niet bang te zijn dat we zonder suiker komen te zitten. De eindvoorraad wordt namelijk geraamd op 94 miljoen ton bij een verbruik van 180 miljoen ton.

Minder vraag naar suiker in Europa
In Europa lijkt er geen sprake te zijn van uitbreiding van het suikerbietenareaal. Cosun verlaagde het toewijzingspercentage van 110% in campagnejaar 2024 naar 100% dit seizoen. Dat deed de coöperatie omdat ze verwacht dat er minder vraag naar suiker is. En Cosun lijkt niet de enige die daar op voorsorteert. Ook andere Europese suikerproducenten sturen aan op minder bieten.

Het zaaien van bieten in Nederland is heel vlot gelopen. De gemiddelde zaaidatum komt volgens Cosun uit op 26 maart. Dat is ongeveer een maand eerder dan de laatste twee jaar toen de gemiddelde zaaidata op respectievelijk 25 en 26 april lag. De laatste keer dat de gemiddelde zaaidatum in maart viel was in 2014 toen die ook op 26 maart uit kwam.

Volgens de laatste cijfers van Cosun is dit seizoen 1.095 hectare bieten overgezaaid. Dat is minder dan de 1.269 hectare vorig seizoen, maar meer dan de 487 hectare in 2023. De belangrijkste reden voor overzaai dit seizoen is stuifschade gevolgd door vraatschade van insecten.

Importquotum
De maatregelen die de EU heeft genomen tegen de import van suiker uit Oekraïne zijn goed zichtbaar in de Europese importcijfers. Onder druk van voornamelijk een groep Oost-Europese lidstaten heeft de Europese Commissie weer quota ingevoerd voor suiker uit Oekraïne. Die importbeperkingen waren geschrapt na de Russische invasie in februari 2022. Mede door de afzetmogelijkheden richting de EU breidde de suikerbietenteelt in Oekraïne uit in de jaren na de inval. Dit voorjaar worden naar verwachting minder bieten gezaaid vergeleken met de afgelopen twee jaar volgens sommige analisten.

Bron: Europese Commissie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden