Eigen foto

Analyse Akkerbouw

Duitse akkerbouwers poten fors meer aardappelen

20 Mei 2025 - Jurphaas Lugtenburg

Duitse akkerbouwers hebben fors meer wintertarwe gezaaid voor de komende oogst. Voor gerst, maïs en suikerbieten hebben de Duitsers minder belangstelling, zo blijkt uit de voorlopige cijfers van Destatis. Aardappelen zijn wel in trek volgens de Duitse statistiekdienst, met een uitbreiding van bijna 5%. In de VS gaat het zaaien van onder meer maïs, soja en zomergerst met gezwinde spoed. Toch gaat het niet allemaal van een leien dakje. De conditie van de wintertarwe is er wat op achteruit gegaan zo blijkt uit het nieuwste Crop Progress-rapport.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2 lager op €202,25 per ton. Op de CBoT zaten de granen juist wat in de lift afgelopen handelssessie. Tarwe sloot 0,8% hoger op $5.29 per bushel. Maïs deed het nog net iets beter dan tarwe op de beurs in Chicago en pluste 0,9% naar $4.47½ per bushel. Soja bewoog meer zijwaarts en noteerde een plusje van ¾ cent naar $10.50¾ per bushel.

Duitse akkerbouwers hebben voor de oogst van 2025 12,2% meer wintertarwe gezaaid vergeleken met een jaar eerder. Dat maakte het Duitse Bureau voor de Statistiek Destatis gisteren bekend. Dat is een fractie minder van de uitbreiding van 12,3% waar het bureau in december op rekenden. Het areaal wintertarwe komt daarmee volgens de voorlopige cijfers uit op 2,78 miljoen hectare. De reden is voor het grotere areaal wintertarwe is goed te verklaren. In de herfst van 2023 was het nat en lukte het niet de wintergranen te zaaien terwijl afgelopen herfst het weer wel goed meewerkte.

Er is ten opzichte van vorig seizoen ook iets meer koolzaad gezaaid in Duitsland. Destatis gaat uit van een 1,5% groter areaal van 1,1 miljoen hectare. Gerst is een beetje uit de gratie bij de Duitse boeren. Het areaal wintergerst slinkt met 6,4% naar 1,22 miljoen hectare. Zomergerst is er 7,3% minder gezaaid en daarvan komt het areaal uit op 334.000 hectare. Ook maïs wordt minder geteeld in Duitsland. Het areaal korrelmaïs slinkt met 2,8% naar 484.000 hectare en snijmaïs is 5,4% minder gezaaid. Daarmee wordt 1,94 hectare snijmaïs geteeld door Duitse boeren.

Aardappelen blijven populair
In de hakvruchten zijn er ook wat verschuivingen. Het areaal suikerbieten komt 6,6% kleiner uit ten opzichte van vorig seizoen op 408.500 hectare. Er zijn volgens de voorlopige cijfers wel meer aardappelen gepoot bij onze oosterburen. Het areaal groeit met 4,8% van 282.200 hectare vorig seizoen naar 295.700 hectare dit seizoen.

Helft van de maïs staat boven
In de VS houden akkerbouwers de vaart erin met de voorjaarswerkzaamheden. 78% van het geplande areaal maïs zit in de grond tegen 73% in het vijfjarig gemiddelde, zo blijkt uit de wekelijkse update in het Crop Progress-rapport van het USDA. De helft van de gezaaide maïs staat inmiddels boven tegen 40% in het vijfjarig gemiddelde. Soja is voor twee derde gezaaid in de VS en 34% staat reeds boven.

Het zaaien van zomertarwe en -gerst gaat ook in rap tempo. Van het geplande areaal zomertarwe zit 82% in de grond tegen 65% in het vijfjarig gemiddelde. Bij zomergerst is dat 75% gezaaid om 72% in het vijfjarig gemiddelde. De stand van de wintertarwe is er niet beter op geworden volgens het USDA. Deze week krijgt 52% van het areaal wintertarwe de rating goed of excellent tegen 54% vorige week en 49% deze week vorig jaar. De tarwe groeit wel door en inmiddels staat 64% in de aar. Het vijfjarig gemiddelde staat op 58%.

Aardappelen worden niet meegenomen niet meegenomen in het Crop Progress rapport, maar suikerbieten wel. In de vier belangrijkste staten (Idaho, Michigan, Minnesota en Noord-Dakota) waar 85% van de bieten geteeld worden is het zaaien helemaal afgerond. In het vijfjarig gemiddelde is deze week pas 81% van het geplande areaal bieten gezaaid.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden