De suikerprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) is gezakt naar het laagste punt sinds december 2020. De prijsindex van plantaardige oliën laat in de afgelopen maand ook opnieuw een daling zien en zakt daarmee naar het laagste niveau in vijf maanden.
In november is de suikerprijs nog eens 6% omlaag gegaan. De index zakt daarmee naar 88,6 punten, de basis van 100 punten is bepaald op basis van het gemiddelde prijsniveau in de jaren 2014, 2015 en 2016. Afgelopen zomer stabiliseerde de suikerprijs nog op een niveau van net boven de 100 punten, maar sinds september gaat de prijs weer flink omlaag.
In het afgelopen jaar is de suikerprijsindex met 30% gedaald. Wereldwijd is er sprake van een grotere productie die de consumptie overtreft. Brazilië kent een grote suikerproductie en ook gunstige vooruitzichten in India en Thailand steunen de hogere productieramingen.
De markt voor plantaardige oliën zakte in november naar een prijsindex van 165 punten. Ten opzichte van oktober liggen de prijzen 2,6% lager. Met name palmolie, raapzaadolie en zonnebloemolie verloren terrein, alleen sojaolie steeg licht.
De internationale palmolieprijzen daalden stevig. De productie in Maleisië viel hoger uit dan verwacht, waardoor palmolie opnieuw met korting werd verhandeld ten opzichte van concurrerende oliën. Dat zette de hele keten verder onder neerwaartse druk.
Na maanden van stijging daalden de prijzen van koolzaadolie, gesteund door verbeterde oogstvooruitzichten wereldwijd. Zonnebloemolieprijzen zakten eveneens door toenemende seizoensaanvoer vanuit de Zwarte Zeeregio, waar exportstromen momenteel vlot lopen.
Sojaolie vormde de uitzondering. Sterke mondiale vraag vanuit de biodieselsector, vooral in Brazilië, gaf steun aan de prijzen. Desondanks konden stijgende sojaolieprijzen de dalingen in de overige oliën niet compenseren. Ook een daling in de wereldwijde ruwe olieprijs werkte prijsverzachtend.