Nuttig bij precisielandbouw

Data over Nederlandse bodem vrij beschikbaar

3 Juli 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

In juli komt de bodemkaart van Nederland beschikbaar voor iedereen. Door het openbaar maken van deze gegevens is voor iedereen tot in detail zichtbaar hoe de bodem is opgebouwd.

De bodemkaart biedt veel informatie over de bodem. Dit kan worden gebruikt voor gerichte bodemverbetering of bij de keuze van gewassen op de betreffende grond. Deze bodemgegevens zijn ook nuttig voor allerlei toepassingen, zoals (precisie)landbouw, waterbeheer, ruimtelijke ordening en landschapsarchitectuur.

Met 340.000 boringen door heel Nederland

Gegevens
De gegevens in de bodemkaart zijn door Wageningen beschikbaar gesteld. De monsters worden geboord tot een diepte van 1,5 meter. Hierbij wordt onder andere de zuurgraad, het kalkgehalte en het organische stofgehalte bepaald. Er zijn door heel Nederland 340.000 boringen gedaan. Door toepassing van nieuwe technieken, zoals satellietdata, wordt de kwaliteit van de kaart steeds verder verbeterd.

Beschikbaar
Tot nu toe waren deze bodemgegevens niet vrij toegankelijk voor het publiek. In juli komen deze data beschikbaar op www.pdok.nl. De exacte datum is nog niet bekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden