Initiatief: Boerenkavelruil

Kavelruil krijgt nieuwe impuls

22 Februari 2018 - Anne Jan Doorn

Countus en VSO makelaars & taxateurs zijn gestart met de stichting Boerenkavelruil. Het doel is om kavelruil in Flevoland weer een nieuwe impuls te geven. Zo maken de initiatiefnemers 22 februari bekend middels een persbericht.

De initiatiefnemers merken dat er nog een sterke behoefte is aan kavelruil in de agrarische sector. "We zie dat de grondbehoefte groot is en dat veel boeren percelen op afstand hebben. Met kavelruil willen we de grondmobiliteit op gang brengen", aldus Dijan Bruins, regiodirecteur bij Countus.

Kavelruilcoördinatoren en kostprijsverlaging
De stichting werkt met kavelruilcoördinatoren, die moeten de kavelruilbehoeften inventariseren, een totaaloverzicht hebben, het gebied en de gronden kennen en de grondeigenaren samenbrengen en begeleiden. "Het is belangrijk dat we niet alleen op financieel en juridisch gebied ondersteunen, maar dat we de boeren ook onderling helpen. Dit om ervoor te zorgen dat de ruilingen daadwerkelijk tot stand komen", aldus Bruins.

Mark Onderdijk, directeur en makelaar bij VSO Makelaars, zegt dat kavelruil direct kostprijsverlagend kan werken. "We denken niet in gebieden, maar in percelen. Als we met 3 of 4 boeren tot een ruiling kunnen komen, dan doen we dat. Hierdoor kan de ruil snel tot stand komen en levert dit snel positieve resultaten op."

Geen klant
De geïnteresseerden hoeven geen klant te zijn bij Countus of VSO Makelaars. De initiatiefnemers vragen namelijk een vast bedrag per hectare. De beide partijen hebben de intentie om het idee op termijn landelijk uit te rollen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden