Shutterstock

Voor akkerbouwers

6 argumenten om (geen) grond te kopen

28 Februari 2018 - 12 reacties

In de afgelopen 50 jaar is de grondprijs elke 10 jaar verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Toch blijven veel akkerbouwers azen op meer grond. Wat zijn de voor- en tegenargumenten bij het doen van grondaankopen?

"Koop de grond, want het wordt niet meer gemaakt", zo is de algemene opvatting. Wie wil overleven, moet groeien. De vraag is echter of dit argument klopt. Countus heeft cijfers die het tegendeel bewijzen, bedrijven wordt toch over de streep gehaald door bijvoorbeeld de lage rentepercentages.

3 redenen om te investeren in landbouwgrond:
1. Schaarste

De stijging van de grondprijzen wordt, volgens akkerbouwers, vooral veroorzaakt door het kleine aanbod aan goede grond. "Een koopkans voor een perceel goede grond, moet je daarom pakken", zo menen zij. Cijfers van het CBS ondersteunen het krappe aanbod, mede door onttrekking van grond voor niet-landbouwdoeleinden. Tussen 1950 en 2016 is ruim 550.000 hectare cultuurgrond onttrokken, gemiddeld is dat 8.000 hectare per jaar. Ter vergelijking: dat is grofweg 5 keer de totale oppervlakte van de landbouwgrond in de provincie Flevoland.

550

duizend

hectare is in 66 jaar onttrokken

2. Lage rente
Het feit dat het rentepercentage in de afgelopen 5 jaar met zo’n 20% gedaald is, is voor boeren een reden om grond te kopen. Daarbij is echter wel enige vorm van voorzichtigheid geboden. De grondlasten per hectare zijn namelijk niet altijd gedaald, omdat hier een hogere aflossing tegenover staat. Boeren strepen daarom in veel gevallen loon voor henzelf weg, om de grond zodoende alsnog te kunnen kopen.

3. Verpachten levert meer op
Het kopen van grond kan ook aantrekkelijk zijn omdat het geld op de spaarrekening op dit moment (door de lage rentestanden) niet veel oplevert. Het verpachten van de grond levert dan meer rendement op, dan dat geld op de spaarrekening doet.

3 redenen om niet te investeren in landbouwgrond:
1. Schaalvergroting niet effectiever
Er wordt vaak gedacht dat de schaalvergroting de bewerkingskosten per hectare vermindert, maar voor akkerbouwers gaat dit niet op. Dat werd aangetoond door Ithamar van Dijk, adviseur bij Countus, tijdens een akkerbouwbijeenkomst in Dronten. "De gemiddelde bewerkingskosten per hectare zijn in de laatste 5 jaar gestegen van ruim €1.200 per hectare naar ongeveer €1.600", zo liet Van Dijk weten. Volgens hem komt dat met name door hogere mechanisatiekosten.

2. Hoger saldo?
Een andere algemene opvatting is dat meer grond een hoger bedrijfsrendement oplevert. Echter, het blijkt dat er niet meer geld beschikbaar is voor grond. De saldi van akkerbouwgewassen was het afgelopen seizoen namelijk niet zo hoog. In de onderstaande grafiek is zichtbaar dat de Countus Akkerbouwindex over een periode van 5 jaar gemiddeld onder de 100 punten beweegt.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

De Akkerbouwindex beweegt zich nog niet direct op een positief niveau.

3. Successen uit het verleden
Tijdens diezelfde akkerbouwbijeenkomst van Countus werd ook benoemd dat successen uit het verleden (met grondverkopen) nu nog steeds een rol spelen. Men hoopt dat de grondprijzen verder stijgen, zodat de grond met flinke winst verkocht kan worden. Boeren in de zaal werden daarbij wel tot voorzichtigheid gemaand.

Het onderwerp zelf levert veel reacties op. Zo zei de een: "Grondkopen heeft nooit gekund", en beweerde de ander: "De grondprijs kan niet altijd blijven stijgen." De ene boer verwacht dat de grondprijs binnen 5 jaar naar €150.000 kan stijgen, maar andere collega’s zijn van mening dat de grondprijs binnenkort zelfs kan dalen.

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Ae 28 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10877702/6-argumenten-om-geen-grond-te-kopen][/url]
1 song is zeker..wil de landbouw zijn plek behouden in Nederland dan is grondpositie heel belangrijk!! Anders walsy de overheid en alle natuurorganisaties overheen. Want waarom gaat ASR meer landbouwgrond toevoegen aan hun portefeuille? !!!
petatje 28 Februari 2018
Door de ogen van een boekhouder gezien is grond altijd te duur geweest.
Het zijn gewoon slechte boekhouders die niet door hun eigen cijfers heenkijken! Zij vergeten inflatie voor zowel de grond als de financiering erop mee te rekenen, en ook de vrijstelling van vermogensbelasting op het vermogen in grond zolang je hem zelf bewerkt! 3% op 50.000,-€ daar kan die boekhouder niet tegen werken!
Berry 28 Februari 2018
Rond het jaar 2000 werd er bij mij in de buurt grond gekocht voor 110000 gulden per ha. In 2004 was er weer grond te koop voor 65000 gulden. Nu is er 110000 euro betaald. Met de huidige product prijzen zou het niet raar zijn als hier weer flink wat af gaat.
Anton de Ruiter 4 Maart 2018
Vraag en aanbod. Aanbod zal altijd beperkt blijven zolang ze de Noordzee niet inpolderen. Altijd speelt er iets in de tijdgeest. Nu is schaalvergroting hot . Een paar jaar terug veel boeren die moesten herinvesteren. Wat brengt de toekomst ????
erik 7 Maart 2018
Zijn tegenwoordig veel beleggers op de markt. Deze drijven de prijs op en maakt het dat je als gewone boer niet makkelijk meer aan grond komt. Hun redenatie is als we kosten dekkend werken is het al goed en een plusje is mooi meegenomen. Hun geld zit veilig en daar is het om te doen.
Kjol 8 Maart 2018
Ik ken geen enkele belegger die grond koopt momenteel, als er wat verkocht wordt gaat het naar een boer. Ik heb trouwens een belegger nog nooit de hoofdprijs zien betalen of er moet al iets in het vat zitten zoals toekomstige woningbouw oid.
bas 10 Maart 2018
Kjol je bent niet op de hoogte.
Kjol 10 Maart 2018
Noem mij eens 1 geval.
Abonnee
sjonnie 10 Maart 2018
Kjol schreef:
Noem mij eens 1 geval.

te veel om op te noemen, en handicap de forumregels, maar bel de bekende makelaars in de bijvoorbeeld flevopolders en je zal versteld staan.....
Abonnee
Vrije Agria 10 Maart 2018
sjonnie schreef:
Kjol schreef:
Noem mij eens 1 geval.

te veel om op te noemen, en handicap de forumregels, maar bel de bekende makelaars in de bijvoorbeeld flevopolders en je zal versteld staan.....


Inderdaad, alle rentmeesterskantoren hebben beleggers in de wacht staan die landbouwgrond zoeken, liefst grote percelen of complete bedrijven.
Kjol 10 Maart 2018
Afgelopen jaren zijn in mijn omgeving veel transacties geweest van mooie blokken en complete bedrijven, geen enkele belegger te bekennen. Zelf heb ik ook wat gekocht, geen concurrentie van beleggers maar van andere boeren. Ik ken meerdere beleggers, echter zetten ze hun geld liever in woningen, levert veel meer rendement op.
bas 10 Maart 2018
Vrije Agria.Hier zelfde verhaal.
Abonnee
Vrije Agria 10 Maart 2018
Kjol schreef:
Afgelopen jaren zijn in mijn omgeving veel transacties geweest van mooie blokken en complete bedrijven, geen enkele belegger te bekennen. Zelf heb ik ook wat gekocht, geen concurrentie van beleggers maar van andere boeren. Ik ken meerdere beleggers, echter zetten ze hun geld liever in woningen, levert veel meer rendement op.


Heb je al in het kadaster gekeken wie de werkelijke eigenaar is geworden?
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief