Agrifoto

Nieuws Grond

Krijgt landbouwgrond meer functies?

29 Juni 2020 - Erik Colenbrander - 1 reactie

Als het aan de Raad voor de Leefomgeving ligt krijgt landbouwgrond in snel tempo meerdere functies. Hiermee moet voorkomen worden dat de bodemvitaliteit versneld achteruit gaat.

Dat is een van de adviezen uit het rapport 'De bodem bereikt' dat vandaag (29 juni) door Krijn Poppe, Research Manager en Senior Economist bij Wageningen Economic Research (WER), is aangeboden aan minister Schouten. Poppe is ook bestuurslid van de Raad voor de Leefomgeving.

Vitaliteit bepaalt bodemfunctie
De adviesraad beveelt het kabinet aan om meervoudig gebruik van de bodem te stimuleren, bijvoorbeeld door een combinatie van functies als landbouw en koolstofopslag of bos en wateropslag. De raad constateert dat de internationaal afgesproken doelen voor verbetering van bodem, natuur, water en klimaat niet worden gehaald. Door meervoudig grondgebruik kan hier een kentering in komen.

De raad vindt ook dat het kabinet in de Nationale Omgevingsvisie het principe 'functie volgt bodem' moet vastleggen. Dit houdt in dat de vitaliteit van de bodem bepalend is voor welke functies erop kunnen plaatsvinden. De uitwerking van dit principe is een taak voor de provincies.

Ook adviseert de raad om een monitorings- en kennissysteem op te zetten waarin meer informatie over de kwaliteit van de bodem wordt verzameld en gedeeld.

Beloning voor betere bodem
De raad ziet mogelijkheden voor de regering om met wet- en regelgeving te sturen op vitalere bodems. Dat kan alleen als het pacht-, mest- en fiscaal overheidsbeleid wordt aangepast. De regering krijgt het advies grondeigenaren en -gebruikers te belonen voor een bodemvriendelijke bedrijfsvoering, bijvoorbeeld via het Europees landbouwbeleid of door 'regio-branding'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeeuw 29 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10888036/krijgt-landbouwgrond-meer-functies]Krijgt landbouwgrond meer functies?[/url]
sturen richting slechte fosfaat en kali getallen ?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden