Shutterstock

Inside Grond

Onzekerheid blijft thema op Britse grondmarkt

25 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

De grondmarkt van Groot-Brittannië blijft zwichten onder de vele onzekerheden. Waar de markt vorig jaar geteisterd werd door politieke onzekerheden als gevolg van de (nog altijd niet volledig afgeronde) brexit, wordt de Britse grondmarkt dit jaar vooral getekend door de coronacrisis. Wat doet dit met het aanbod en de prijzen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod van landbouwgrond en -bedrijven in Groot-Brittannië komt over de eerste helft van dit jaar uit op een historisch laag cijfer: 23.000 acres. Omgerekend is dat circa 9.307 hectare. Daarmee is een halvering zichtbaar ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar, want toen werd 45.500 acres (18.413 hectare) aangeboden. Zetten we deze cijfers om naar concrete bedrijven, dan zijn in de eerste helft van het jaar 79 bedrijven op de markt gebracht. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 136 bedrijven.

Uit de nieuwste cijfers blijkt verder dat slechts 2 bedrijven groter waren dan 1.000 acres (404 hectare) en slechts een handvol bedrijven bestond uit meer dan 500 acres. Ook dit zijn historisch gezien uitzonderlijke cijfers. In de maand april zijn zelfs maar 4 bedrijven met 100 acres of meer aangeboden, terwijl dit traditioneel gezien een zeer drukke maand is op de grondmarkt.

Onzekerheid blijft belangrijk thema
Dat het aanbod op de Britse grondmarkt afneemt, is geen nieuwe ontwikkeling. Vorig jaar was namelijk ook een forse afname zichtbaar. Toen kwam dit door onzekerheid omtrent de Britse verkiezingen en alle politieke spanningen rondom de brexit. Het aanbod lag in juni vorig jaar 35% onder het niveau van 2018 en ruim 20% beneden het 5-jarig gemiddelde. Ook dit jaar is onzekerheid (als gevolg van de coronacrisis) de voornaamste reden voor het lage aanbod. Overigens is inmiddels wel enige positiviteit te bespeuren op de markt. Zo ligt het aanbod, na het versoepelen van de lockdown in Groot-Brittannië, in juni 2020 wel iets hoger dan in juni 2019.

Het feit dat de Britse grondmarkt nog altijd met onzekerheden kampt, is zichtbaar in de prijzen. Over de afgelopen 5 jaar is de grondprijs binnen Groot-Brittannië met 5% gedaald. De gemiddelde prijs voor akkerland is daarmee over de eerste helft van het jaar uitgekomen op omgerekend €25.734 per hectare, bij een prijsrange van €14.234 tot €47.913. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde hectareprijs van akkerland €28.500. Daarbij valt op dat bijna 40% van de grond die in het eerste halfjaar verkocht werd, weg is gegaan voor een prijs boven de €27.000 per hectare. Dat is het hoogste percentage sinds 2015. Tegelijkertijd is er echter een toename zichtbaar in de hoeveelheid grond die verkocht werd voor minder dan €21.000 per hectare.

Het beeld bij grasland is iets anders. Dit omdat er meer grasland wordt verkocht voor prijzen boven de €27.000 per hectare, terwijl het aandeel grasland dat voor een bedrag onder de €16.000 per hectare verkocht wordt afneemt. Afgelopen jaar kwam de gemiddelde hectareprijs voor grasland uit op €17.000. Een van de vele redenen die hiervoor genoemd wordt, is het feit dat meer grond wordt opgekocht voor het planten van bomen.

Nieuwe kopers op de markt
Hoewel de onzekerheid de markt nog niet uit is, is het niet de verwachting dat dit negatieve gevolgen heeft voor de Britse grondprijs. Net zoals afgelopen jaar worden namelijk stabiele prijzen verwacht. Dit wordt onder andere ondersteund door de verwachting dat de markt in Groot-Brittannië wellicht kan profiteren van de toename van het aantal zogenaamde 'lifestyle-kopers'. Deze kopers zien landbouwgrond als een veilige activa in tijden van onzekerheid. En in onzekere tijden bevinden we ons waarschijnlijk nog wel even.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden