Shutterstock

Inside Grond

Britse grondmarkt blijft stabiel in coronacrisis

14 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

De waarde van de landbouwgrond in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen 18 tot 24 maanden relatief stabiel gebleven, zo tonen de nieuwste gegevens van de Savills Farmland Values ​​Survey aan. Dit is enigszins opvallend te noemen, omdat het aanbod in diezelfde periode een historisch dieptepunt heeft bereikt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als gevolg van de coronacrisis en de brexit is het aanbod van agrarische grond in het Verenigd Koninkrijk afgelopen maanden naar een historisch dieptepunt gezakt. Tot en met 30 september is slechts 38.509 hectare op de openbare markt aangeboden, waarbij meer dan de helft aangeboden werd in de periode tussen juli en oktober. Dat de markt toen weer ietwat opleefde, is overigens goed verklaarbaar. Het land kwam toen voorzichtig uit de lockdown. Des te opvallender is het dat de waarde van de grond in de voorbije 18 tot 24 maanden relatief stabiel is gebleven.

Stabiliteit blijft overheersend
Uit nieuwe gegevens van de Savills Farmland Values ​​Survey blijkt dat de gemiddelde grondprijs in Groot-Brittannië (de combinatie van akkerland en grasland) ongewijzigd blijft op omgerekend €18.134 per hectare. De zogenaamde 'eersteklas akkerbouwland' noteert momenteel omgerekend €23.556 per hectare. De prijs van akkerland in klasse 3 is over de voorbije maanden slechts met 0,2% gestegen naar €19.851 per hectare en de prijs voor grasland in diezelfde klasse komt ongewijzigd uit op omgerekend €14.595 per hectare.

Deze stabiele trend is overigens niet alleen in Groot-Brittannië zichtbaar, want ook in Nederland is de grondrijs over de afgelopen periode stabiel gebleven. Uit meest recente gegevens van het Kadaster blijkt dat de prijs voor agrarische grond in augustus gemiddeld op €53.297 per hectare lag. De prijs voor akkerland komt voor diezelfde maand uit op €65.217 per hectare en de prijs voor grasland ligt op €50.805 per hectare. Hoewel de prijzen in Nederland meer fluctueren dan in Groot-Brittannië, schommelt de prijs voor akkerland al tijden rond de €70.000 per hectare en die van grasland rond de €55.000 per hectare.

Landbouwgrond steeds interessanter
Alex Lawson van makelaardij Savills in het Verenigd Koninkrijk stelt dat steeds meer stadsbewoners hun weg vinden naar het Britse platteland. Het is een van de redenen waarom de grondprijs hier stabiel is gebleven. "Daarbij speelt mee dat landbouwgrond in de 7 jaren na de wereldwijde financiële crisis beter heeft gepresteerd dan Britse aandelen, goud en obligaties. Voor investeerders is dit een reden waarom landbouwgrond steeds interessanter wordt."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden