Shutterstock

Inside Grond

Duitsers kapen agrarische grond in grensregio's

17 November 2020 - Kimberly Bakker

In de grensregio's van ons land, van Groningen tot Limburg, komt het steeds vaker voor dat Nederlandse landbouwgrond wordt verkocht aan Duitse boeren. Zo laten makelaars in het oosten van Nederland bij De Gelderlander weten inmiddels al bemiddeld te hebben bij ruim 100 hectare agrarische grond. Belangenbehartiger LTO Nederland is allesbehalve blij met deze ontwikkeling.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Duitse boeren tonen sinds 2 jaar steeds meer interesse in Nederlandse landbouwgrond. De reden? De gemiddelde prijs voor agrarische grond ligt in het oosten van ons land lager dan in Duitsland. In Winterswijk komt de gemiddelde grondprijs voor een Nederlandse boer uit tussen de €60.000 en €70.000 per hectare, terwijl een Duitser voor datzelfde stukje grond al gauw €70.000 tot €80.000 per hectare is. Dit is nog steeds een stuk goedkoper dan grond in Duitsland. Daar betaalt een boer al snel €110.000 tot €120.000 per hectare. Dat die prijs zo hoog ligt, komt doordat in ons buurland veel biogasinstallaties zijn geplaatst bij bedrijven. Die hebben langlopende contracten voor grondstoffen nodig. Dit heeft een prijsopdrijvend effect.

Deze ontwikkeling speelt niet alleen in de oostelijke grensregio's, ook in het noorden en zuiden van ons land hebben meer en meer Duitse boeren interesse in Nederlandse landbouwgrond. "Hoewel de situatie nu extremere vormen aanneemt, kun je de situatie niet geheel vreemd noemen. Immers, de boeren in een grensregio hebben maar een halve cirkel om zich heen. Het is dan toch aantrekkelijk om eens over de grens te kijken", vertelt Jo Aelmans van het gelijknamige makelaarskantoor.

Zorgelijke ontwikkeling
Belangenbehartiger LTO Nederland beschouwt het wel als een zorgelijke ontwikkeling. Niet alleen omdat dit kan zorgen voor een stijging van de grondprijs, maar ook omdat er al zo weinig grond beschikbaar is. Daarbij doelt de organisatie onder andere op het feit dat er de afgelopen 10 tot 20 jaar veel grond omzet is naar natuurgebied en er inmiddels veel ruimte wordt gemaakt voor zonneparken en Natura 2000-gebieden. Het aanbod is dus beperkt en de Duitsers halen de krenten uit de pap.

Dat de belangstelling nu groter is dan een aantal maanden terug, komt volgens lokale makelaars met name doordat de rente nu laag is. Mensen hebben hierdoor liever onroerend goed in bezit, dan geld op de bank. Op deze manier kunnen zijn alsnog profiteren van de geleidelijke waardestijging. De verwachting is dat die waardestijging zal doorzetten, omdat er in Duitsland dagelijks landbouwgrond verdwijnt als gevolg van woningbouw en de aanleg van wegen. "Dat dit niet in België speelt komt doordat de grondprijs daar veel lager ligt en het dus financieel niet aantrekkelijk is om in Nederland of Duitsland grond aan te kopen", aldus Aelmans.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden