Shutterstock

Inside Grond

Korting op pacht bij milieuvriendelijk boeren

23 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Verzekeraar ASR geeft pachters die milieuvriendelijk boeren een korting van 5% tot 10% op de pacht. Zowel bestaande als toekomstige nieuwe pachter kunnen gebruik maken van de regeling, zo maakte het bedrijf vandaag bekend in het Financieele Dagblad (FD).

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

ASR wil dat niet alleen de boeren opdraaien voor de hogere van milieuvriendelijke landbouw. "Alle partijen in de agrarische keten dragen verantwoordelijkheid voor deze omschakeling", zegt Fadyan Pronk portefeuillemanager van ASR Dutch Farmland Fund bij het FD. ASR komt de boeren hierin tegemoet met een korting op de pacht. Het concern verwacht dat in 2024 alle nieuwe pachters voor de korting gaan en dat 15% tot 20% van de bestaande pachters in aanmerking komen.

Aansluiten op bestaande praktijk
Welke maatregelen ASR exact voorstaat om gebruik te kunnen maken van de pachtkorting laat het bedrijf vooralsnog een beetje in het midden. In het FD artikel wordt deelname aan de Open bodemindex genoemd maar ook biologisch gecertificeerde boeren zouden snel in aanmerking komen. De woordvoerder van ASR laat telefonisch weten 'dat er zo veel mogelijk aansluiting wordt gezocht bij bestaande duurzaamheidskeurmerken en -certificaten waar een deel van de pachters al aan deelneemt.'

De portefeuille van het ASR Dutch Farmland Fund omvat 35.921 hectare. Pachters betalen een canon van 2% tot 2,6% en de gemiddelde resterende loopt tijd van de pachtcontracten in de portefeuille is ruim 22 jaar. Het fonds stuurt op een direct target return (dividend rendement) van 2% en een IRR (effectief rendement) van 4%.

Wat de pachtkorting ASR kost wil het bedrijf niet kwijt maar op de lange termijn kost het geen geld volgens Pronk. Door de verdiencapaciteit van de boeren te verbeteren vermindert het debiteuren risico. Op de lange termijn zou de waarde van de milieuvriendelijk bewerkte grond hoger liggen bij heruitgave in pacht of verkoop in vergelijking met intensief bewerkte grond.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox