Biggenprijs stijgt, varkensprijs zit nog geketend

Shutterstock
Varkens & Voer

Marktdossier Januari 2021

Daar waar de biggenmarkt in januari gestaag verder opleefde, moddert de varkensmarkt nog altijd moeizaam voort. 

29 Januari 2021

Varkens

Varkensmarkt nog altijd onder druk van aanbod

De situatie op de varkensmarkt is nog altijd niet rooskleurig, het is wachten op hoopgevende signalen. Het overaanbod vleesvarkens drukt nog steeds op de markt en de afzet verloopt verre van vlot. Ook in Duitsland is er nog sprake van een groot overaanbod.
29 Januari 2021

Varkens

Chinezen vragen weer om Amerikaans varkensvlees

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht dat de totale vleesexport richting China in 2020 en 2021 zal toenemen. De reden? De verwachting is dat het hoogtepunt van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China gepasseerd is en de vleesconsumptie onder de Chinezen weer zal toenemen.
26 Januari 2021

Varkens

Meer Spaans varkensvlees richting China

Spanje exporteerde in 2020 grotere volumes varkensvlees richting China dan in 2019. Dit ging wel ten koste van de varkensvleesexport richting andere landen. De Spaanse varkensmarkt is daardoor het afgelopen jaar steeds afhankelijker geworden van China. 
25 Januari 2021

Varkens

Biggenprijs plust gestaag verder dankzij exportvraag

De biggenmarkt kende in de afgelopen weken een periode van opleving. Ook deze week doet de DCA BestPigletPrice een stapje omhoog, de mate van prijsstijging is wel minder fors geworden want de afzet van vleesvarkens wil nog niet vlotten.
22 Januari 2021

Varkens

Laag slachttempo werkt varkensafzet tegen

De afzet van vleesvarkens gaat ronduit moeizaam. Het aanbod loopt op doordat slachterijen in Europa weinig haast maken met slachten nu de vleesafzet traag verloopt. Wat betekent dit voor de mutatie van de DCA Beursprijs 2.0 voor volgende week?
22 Januari 2021

Varkens

'Nieuwe AVP-uitbraak in China door illegale vaccins'

Het is al een tijd geleden sinds China een nieuwe uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft gemeld, maar nu is het toch weer mis. Mogelijk zijn illegale vaccins hiervan de oorzaak.
22 Januari 2021

Varkens

Duitse varkenscongestie net onder 1 miljoen stuks

Het aanbod slachtvarkens in Duitsland is nog altijd te groot in vergelijking met de slachtcapaciteit. Tot voorkort overtrof de varkenscongestie zelfs de grens van 1 miljoen dieren. Inmiddels zakt het overaanbod langzaam wat terug en noteert de 'Schweinestau' weer onder de 1 miljoen stuks.
21 Januari 2021

Stikstof

Spanning over vervolg Stikstofwet neemt toe

De kans is reëel dat de Eerste Kamer de Stikstofwet controversieel verklaart, ook al is dit hoogst zeldzaam. De landbouwlobby tegen de wet is in ieder geval vol op stoom. Deze keer niet door trekkeracties, maar met argumenten.
21 Januari 2021

Varkens

VS pessimistisch over varkensprijs in 2021

De vooruitzichten in 2021 voor Amerikaanse varkenshouders zijn bepaald niet rooskleurig. Het eigen landbouwministerie (USDA) voorziet qua opbrengsten een mager...
20 Januari 2021

Varkens

Duitse vrieshuizen nokvol varkensvlees

De voorraden varkensvlees in Duitsland zijn de afgelopen maanden flink opgelopen. Sinds medio september is Duits varkensvlees geweerd door veel afzetmarkten buiten Europa, vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.
20 Januari 2021

Varkens

Zo schaden AVP en corona de varkensexport

Het jaar 2020 is afgesloten en inmiddels zijn ook de biggen- en vleesvarkensexportcijfers over de laatste paar weken van het jaar bekend. De coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland hebben een belangrijke rol gespeeld in de totale biggen- en vleesvarkensexport de export, maar hoe erg is de schade precies?
19 Januari 2021

Varkens

Chinees slachtcijfer minder negatief dan verwacht

De varkensslachtcijfers in China zijn afgelopen jaar veel minder hard gedaald dan eerder door onder meer de Rabobank werd gedacht. Na een kaalslag door de Afrikaanse varkenspest zit het aantal varkens in China weer in de lift en die groei houdt waarschijnlijk ook in 2021 aan. Tegelijkertijd neemt de vleesconsumptie ook toe.
11 Januari 2021

Varkens

DCA BestPigletPrice kruipt verder omhoog

De biggenmarkt kent al enkele weken van een prijsopleving als gevolg van de betere marktcondities. Ook deze week zet het positieve sentiment voort, al stijgt de prijs wel minder fors dan in de voorgaande weken.
8 Januari 2021

Varkens

Varkensprop valt mee, plusje voor DCA Beursprijs

De varkensmarkt zat maandenlang in een negatieve spiraal, maar er valt eindelijk weer wat te lachen. Aan het begin van het nieuwe jaar vallen de afzetmogelijkheden voor vleesvarkens niet tegen, waardoor de DCA Beursprijs een verhoging weet te realiseren.
6 Januari 2021

Grondstoffen

Euforie op agromarkten, ondanks coronaspook

De start van het nieuwe jaar pakt goed uit voor veel (agro) grondstoffen. Tegelijkertijd zijn de zorgen omtrent corona zeker nog niet verdwenen. Een overzicht van de laatste stand van zaken.
5 Januari 2021

Varkens

Laat Chinees importvlees links liggen om corona?

In toenemende mate switchen Chinese consumenten naar binnenlands geproduceerd (varkens)vlees, schrijven Chinese media. Dit omdat op vlees van buitenlandse bestemmingen meerdere malen het coronavirus is gevonden. Ondertussen blijft de Chinese varkensprijs maar stijgen wat gezien kan worden als een bevestiging hiervan. 
4 Januari 2021

Varkens

Biggenprijs zet opwaartse mars voort in nieuwe jaar

Het sentiment op de biggenmarkt is veranderd en het plaatsen van biggen verloopt een stuk...