Hollandse zomer drukt op de gewassen

Shutterstock
Akkerbouw

Marktdossier Juni 2021

Een echte 'Hollandse zomer' met veel buien en koel weer hebben we de laatste jaren niet meegemaakt. Het zorgt ervoor dat de oogst dit jaar later van start gaat. Schade is lokaal merkbaar maar vooralsnog geen groot probleem. Doordat alles rustig groeit kabbelen ook de markten voort.

30 Juni 2021

Aardappelen

Vroege aardappelen lopen fors achter dit seizoen

Zowel in opbrengst, grofte en onderwatergewicht lopen de vroege fritesaardappelen fors achter op voorgaande jaren. Zo liggen de kilo's bij Première tot bijna 30% lager dan gemiddeld is. Het laagste cijfer in de laatste 7 jaar.  Dat blijkt uit proefrooicijfers van aardappelhandelshuis Weuthen.
30 Juni 2021

Granen&Grondstof

In de EU dreigt nu een tekort aan suiker

Tegenvallende opbrengsten en lagere suikerimport zorgen mogelijk voor een tekort aan suiker in de EU. Hier en daar kunnen partners al niet volledig aan hun verplichtingen voldoen.
30 Juni 2021

CBS

Forse daling van areaal aardappelen in Nederland

De voorlopige resultaten van de landbouwtelling zijn bekend. Nederlandse akkerbouwers hebben veel minder consumptieaardappelen gepoot dit seizoen. Zaaiuien winnen juist aan populariteit en ook is er fors meer tarwe gezaaid.
29 Juni 2021

Aardappelen

Aardappelpools krijgen het zwaar dit jaar

Met juli in aantocht maken de aardappelpools voor fritesaardappelen hun balans op. Waar komt het resultaat over oogstjaar 2020 op uit? Ondanks een enkele opleving heeft de aardappelmarkt ook veel dieptepunten gekend. Kijkend naar de verschillende verkoopmethodieken hakken die er flink in.
25 Juni 2021

GLB-akkoord

'Grootste hervorming GLB sinds MacSherry erdoor'

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad van Ministers hebben vanmiddag (vrijdag 25 juni) een akkoord bereikt over het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Tijdens de presentatie noemde parlementariër Norbet Lins het akkoord 'de grootste hervorming van het GLB sinds MacSherry in 1992'.
24 Juni 2021

Gewasbescherming

Wat doet uitspraak rechter met gewasbescherming?

'Rechter: inzet bestrijdingsmiddelen zonder vergunning Wet natuurbescherming voortaan taboe'. Zo luidde de titel van een persbericht dat Milieudefensie deze week naar buiten bracht. Heeft deze uitspraak zulke vergaande gevolgen voor de gangbare Nederlandse landbouwpraktijk die de natuuractivisten suggereren? De uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland in Groningen -waarop het persbericht is gebaseerd- is volgens verschillende partijen echter een stuk genuanceerder.
22 Juni 2021

Aardappelen

Franse verwerker schuwt vrije aardappel

Aardappelverwerkers hebben dit seizoen minimaal vrije aardappelen gekocht om te verwerken. De frites zijn geproduceerd van aardappelen op contract plus de overkilo's die worden meegeleverd. Niet eerder was de positie van de vrije aardappel zo klein in de verwerking.
22 Juni 2021

Akkerbouw

Graan en aardappelen staan er goed op in de EU

Graan en koolzaad staan er goed bij in de EU. De opbrengstverwachtingen voor tarwe, gerst en koolzaad zijn verder naar boven bijgesteld en liggen ruim boven het 5-jarige gemiddelde.
11 Juni 2021

Granen

Gemengde signalen over de granenmarkt

De tarwe staat er in de EU goed op. Dat stellen de analisten van het van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) in de gisteren (donderdag 10 juni) WASDE rapport. De verwachtingen voor tarwe wijken daarmee niet veel af van de mei editie van het WASDE rapport. Voor maïs en soja bevat het rapport wel enkele verrassingen. Hoe reageren de markten daar op?
8 Juni 2021

Cosun

Suikerhandelshuis Limako overgenomen door Cosun

Cosun Beet Company is sinds mei volledig eigenaar geworden van het internationaal handelshuis Limako. Cosun heeft de resterende 49% van de aandelen van ED&F Man overgenomen, zo meldt het coöperatief bedrijf vandaag (dinsdag 8 juni).
7 Juni 2021

Aardappelen

Pootgoedareaal krimpt, maar niet in de hoge klasse

Het pootgoedareaal in Nederland is dit seizoen iets gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de aangiftecijfers van de NAK. Tegen de trend in is er wel uitbreiding in het areaal pootgoed in de hoogste klassen. 
1 Juni 2021

Logistiek

Containervervoer niet eerder zo duur

De prijzen voor het containervervoer blijven maar verder stijgen. Onderzoeks- en marktbureau Drewry meldt dat prijs voor het verschepen van een 40 voet container van China naar Nederland een record gebroken heeft.