Regen nekt nagroei en beïnvloedt kwaliteit

Shutterstock
Akkerbouw

Marktdossier Augustus 2021

Een combinatie van neerslag en sombere dagen heeft voor een slijtageslag gezorgd in met name aardappel- en uiengewassen. De nagroei valt hierdoor tegen en de kwaliteitsissues nemen toe. Ook de graanoogst kampt met kwaliteitsproblemen. Waar de eerste 2 markten stabiel ogen heeft tarwe een ware achtbaanrit achter de rug.

30 Augustus 2021

Aardappelen

Opnieuw valt de Russische aardappeloogst tegen

Voor het tweede jaar op rij verwacht Rusland een beneden gemiddelde aardappeloogst. Vooral droogte zorgt ervoor dat zowel de opbrengst als sortering tegenvallen. Wel is er onduidelijkheid over het exacte areaal.
28 Augustus 2021

Aardappelen

Belgisch aanbod zet markt onder druk

De dalende tendens in de afland markt lijkt zich verder door te zetten. Vooral aanbod van de laatste vroege aardappelen geeft extra druk op de markt. Ondanks het hoge tempo van verwerken, zijn er telers die graag hun land leeg willen hebben om allerlei uiteenlopende redenen.
27 Augustus 2021

Uienmarkt

Uienopbrengst bijgesteld door gebrek aan nagroei

Een areaaluitbreiding van 11% en een nat groeiseizoen lijken ingrediënten voor een jaar met een enorme uienopbrengst. Wel wordt de eerder verwachte recordopbrengst doordat er op dit moment weinig nagroei is nu naar beneden bijgeschaafd.
27 Augustus 2021

Aardappelen

Fritesconsumptie terug op pre-coronaniveau

Zo'n anderhalf jaar na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft de export en consumptie van frites wereldwijd weer een niveau bereikt van voor de crisis. Dat blijkt uit exportcijfers van dit voorjaar en het begin van de zomer. Wel zijn enkele opmerkelijke verschuivingen zichtbaar. Wat die zijn lees je in deze analyse over de Europese en mondiale fritesmarkt.
27 Augustus 2021

Aardappelen

Eerste rooiingen: hoe staat het pootgoed ervoor?

De pootgoedoogst komt langzaam opgang. Door het vrij koud verlopen groeiseizoen begint het rooien een paar weken later dan we de afgelopen jaren gewend waren. Maar de eerste percelen zijn inmiddels gerooid.
26 Augustus 2021

Aardappelen

Weuthen optimistisch over toekomst aardappelteelt

Aardappelhandelaar Weuthen kijkt na de moeilijke seizoenen van 2019 en 2020 positief naar de toekomst. De aanbodsituatie is momenteel in evenwicht en de oogst verloopt tot nu toe volgens planning.
26 Augustus 2021

Tomer Tzach - CropX

'Vestiging in Nederland ideaal voor agtech'

Op 10 augustus werd bekend dat het internationale agrarische databedrijf CropX Dacom overneemt. Daarmee wordt de locatie van Dacom in Emmen het Europees hoofdkwartier voor dit snel groeiende bedrijf. Boerenbusiness sprak met CEO Tomer Tzach over CropX, hun visie op de snel ontwikkeldende 'ag tech' wereld en welke rol een Nederlands familiebedrijf hierin kan spelen.
19 Augustus 2021

Aardappelen

Canadese aardappeloogst heeft 2 gezichten

Het contrast tussen de Canadese aardappeloogst in de oostelijk maritieme provincies en de westelijke prairie-provincies is dit jaar groot. Dat geeft de oogst 2 gezichten. Extreme droogte en hitte hebben duidelijk effect op de opbrengst. Een groter areaal compenseert dit deels.
18 Augustus 2021

Granen

Is het verstandig dit jaar koolzaad te zaaien?

Record op record stapelde zich afgelopen seizoen op de koolzaadmarkt op. Ook dit seizoen blijft naar verwachting de prijs van koolzaad hoog. Is het daarom de moeite waard om dit gewas een kans te geven? Daarvoor proberen we vooruit te kijken wat de marktprijs over een jaar is.
16 Augustus 2021

Uien

Prijs dure container op bordje van uiensector

De Nederlandse uiensector moet dit jaar op volle kracht draaien om een enorm volume uien te exporteren. Dit seizoen vormen hoge transportkosten een extra uitdaging. Een lage productprijs compenseert dit deels. Daardoor hoest de uiensector uiteindelijk zelf een deel van deze logistieke kosten op.
13 Augustus 2021

Granen&Grondstof

Lagere oogstraming maakt granenmarkt nerveus

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft de oogstprognose voor tarwe en maïs in het WASDE-rapport van deze maand augustus flink naar beneden bijgesteld. Opmerkelijk, oordelen analisten, zo tijdens de graanoogst.
12 Augustus 2021

Suiker

Suikerprijs profiteert van tegenvallers in Brazilië

De suikerprijs is dinsdag (10 augustus) flink gestegen. De oorzaak is een rapport, waarin de vorstschade en een tegenvallende suikerproductie in Brazilië wordt bevestigd.
11 Augustus 2021

Aardappelen

Kleinste Amerikaanse aardappeloogst in 8 jaar

Ondanks een significante areaalstijging in de Verenigde Staten koerst het land af op zijn kleinste aardappeloogst in 8 jaar tijd. Dit is vooral te wijten aan het extreem hete en droge weer dat de noordwestelijke staten in zijn greep houdt. Voor Europa biedt dat marktkansen.
5 Augustus 2021

Cosun

Toewijzingspercentage bieten komend jaar hoger

Suikerbietenverwerker Cosun verhoogt het toewijzingspercentage voor teeltjaar 2022 naar 105%. Dat is 3% hoger dan dit jaar maar gelijk aan 2020.