Schade aan melkvee

Schmallenberg grotere impact dan gedacht

1 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het Schmallenberg-virus kan heel goed effect hebben op volwassen dieren en een veel groter effect dan eerder gedacht werd zo waarschuwen boeren en veeartsen, aldus Farmers Weekly.

Eerder werd gedacht dat het virus alleen maar milde symptomen veroorzaakte in volwassen dieren en de ergste effecten voorkomen bij ongeboren kalveren, lammetjes en geiten.

Tim Bebbington, van Castle dierenartsen uit Lanceston, zegt dat de impact van de dierziekte niet beperkt blijft tot abortussen en misvormde foetussen.

"Zo nu en dan lijkt het snel slechter te gaan met de koeien, met een dalende melkproductie, lage productiviteit en een verminderde vruchtbaarheid. Er is geen enkele aanwijzing dat er iets anders mis is behalve de dierziekte Schmallenberg."

Hij dringt aan op oplettendheid omdat het mogelijk is dat andere problemen onterecht aan Schmallenberg verbonden worden.  Zijn praktijk heeft onlangs 360 dieren getest van 60 vlees- en melkveebedrijven. Slechts 15 bedrijven bleken de ziekte niet te hebben. 

Het aantal vlees- en melkveekoeien die onvruchtbaar blijken zijn sinds vorig jaar verdubbeld tot 18 procent, zegt Bebbington. Hij geeft toe zeer nerveus te zijn over de voorjaarsronde.

Een vaccin tegen Schmallenberg om de dieren te beschermen tegen het vrius kan niet snel genoeg komen, voegt hij daaraan toe.

Melkveehouder David  Hourton melkt 180 koeien vlakbij Plymouth- het zuidwesten van Engeland- en verloor afgelopen jaar 15 vaarzen aan een onverklaarbare ziekte. 

"Ze werden steeds zwakker en zwakker. Er was toen nog geen test op Schmallenberg, maar de vaarzen die overbleven bleken positief en doen het niet goed. De kalveren lijken hersendood en tot nog toe zijn er al zes gestorven."

Het hoofd van de veterinaire dienst noemt het virus nog altijd een ziekte met een lage impact, maar de getroffen melkveehouder denkt daar heel anders over. "Het een ramp die op het punt staat om zich heen te grijpen."

Ook in Cornwall melden ze dat de melkproductie tot 50 procent gedaald is, terwijl vleesveehouders meer dan de helft van de kalveren kwijt raakte. 

Ondertussen vragen specialisten zich af hoeveel meer de boeren kunnen incasseren, omdat regenval al voor veel schade en overlast gezorgd heeft en ze tevens te kampen hebben met Schmallenberg.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox