Wakker Dier stelt vragen

Veehouder gebruikt geboortekrik liever niet

21 November 2013 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Terwijl in de melkveehouderij rekening werd gehouden met vragen over onthoornen van kalveren is het de geboortekrik geworden die de zwarte piet krijgt toebedeeld. Valacon-Dairy geeft aan dat veehouders deze liever niet gebruiken. Wanneer het apparaat toch wordt ingezet is dat met het doel een gezond kalf op de wereld te zetten.

De NVWA geeft aan dat het gebruik van vee verlossers verboden is, maar het bezitten of verkopen er van niet. Dus zolang de inspecteur er niet bij staat als de verlossers ingezet wordt is het niet strafbaar. Een Nederlandse constructie zoals ook wordt gezien bij wiet.

De omslachtige regels maken ook dat de meeste melkveehouders er niet eens van op de hoogte zijn dat het gebruik feitelijk illegaal is. Iets wat ook blijkt uit navraag bij Valacon-Dairy. "De geboortekrik is niet illegaal", zegt Berdine Sweep, praktijkdeskundige duurzaamheidsanalyses, bij Valacon-Dairy.   

Dat er vervolgens heel wat kalveren zijn met gekneusde of gebroken ribben, poten of ruggengraat, gescheurde middenrif en zenuwbeschadigingen die leiden tot verlammingen door het gebruik van trekkracht doet zij af als "grote onzin".

"De boer wil niet dat het kalf beschadigd raakt." De keren dat dit wel gebeurt zijn minimaal. Er wordt dan ook steeds meer aandacht besteed aan het juiste gebruik van stieren en de transitieperiode. "Het gebeurt steeds vaker dat de krik niet meer nodig is. De melkveehouder wil de geboortekrik ook niet gebruiken."

Belangrijk blijft het dat wanneer de krik ingezet wordt een boer zich bewust is van de eigen kracht.  Echter wanneer de geboorte te lang duurt en zowel het kalf als de koe gevaar lopen dan is het goed dat de boer en de veearts nog iets voor handen hebben om ze te helpen en te voorkomen dat zowel de koe als het kalf het niet overleven.  

Desalniettemin stelt Wakker Dier Kamervragen omtrent handhaving van het gebruik van de krik. Ook wil de belangenbehartiger van dieren weten wat de reden was voor het instellen van het verbod op het gebruik van krachttoestellen zoals de krik.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
schoenmakers1 21 November 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10839399/Veehouder-gebruikt-geboortekrik-liever-niet]Veehouder gebruikt geboortekrik liever niet[/url]
is er een mogelijkheid dat de boeren het wel goed kunnen doen bij wakker dier? Als dit niet is, niks meer van aantrekken, weten toch altijd iets te zeuren
den 21 November 2013
We kunnen als boer maar een ding goed doen bij wakker dier: stoppen of dood gaan maar dat mogen ze niet zeggen.
kees 22 November 2013
Voor mij is de krik de uitvinding van de eeuw.IK werk er al 25 jr mee,en heb nog nooit een kalf of koe beschadigd.
Ik weet niet of het vroeger toen er 4 buurmannen aanhingen beter was.Ik kan de krik beter doseren als de buurmannen.
Het apparaat is een verbetering zowel voor kalf als koe,maar dat zal wakker dier of de partij v d dieren nooit geloven.
Piet Oomen 27 November 2013
Als oud melkveehouder gebruikte we deze ook zelf de dierenarts en de veeverloskundigde gebruikte de geboortekrik als het nodig was.
Peter 2 December 2013
Laten we een filmpje maken hoe het gaat zonder geboortekrik, bij een moeilijke bevalling.
Waarbij het kalf overlijd, dankzij wakker dier.
Albert Houwing 3 December 2013
Het is zo langzamerhand irritant wat de pvdd en wakker dier en Zembla niet te vergeten groots in de pers brengen. Ik gebruik de krik al jaren ,we zijn hem niet vaak nodig maar de keren dat we hem gebruiken is het voor de koe en het kalf beter. De mensen die dit soort onzin naar buiten brengen, hebben niets maar dan ook niets met de beesten op. Ga toch eens normaal je werk doen en niet zulke onzin verkopen.
prostaglandine 5 December 2013
de naam geboortekrik alleen al is erg ongelukkig natuurlijk.
Noem het anders bv doseerbare bevallings steun ouzo.

Ik werk zelf in een ziekenhuis en als je soms ziet hoe er aan vrouwen, de baby dus,
wordt getrokken met de vacuümpomp of een tangverlossing moet wakker dier en pvdd daar eesrst maar es gaan kijken , dat stelletje hypocrieten. !!
jo 7 December 2013
geboortekrik hoort erg wreed voor mensen die dit niet gewend zijn
wij noemen het ding verlosapparaat dit klinkt aardig vriendelijker
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden