Ter waarde van 33 miljoen euro

Drie veehandelaren verdacht van grote fraude

26 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Door het faillissement van slachterij van Weyl Beef kwam een enorme fraude aan het licht, wat zijn oorsprong blijkt te vinden in België. Drie veehandelaren worden daar verdacht van fraude met 31.500 runderen, zo meldt de Belgische nieuwssite Vilt.

Drie veehandelaars moeten voor de strafrechter in Turnhout verschijnen voor een fraude van minstens 33 miljoen euro met ruim 31.500 runderen. Het gaat om een constructie met valse facturen en ongedekte cheques tussen veehandelaren en een Nederlandse veeslachter. Ook de bank BNP Paribas Fortis is daarbij opgelicht voor 27 miljoen euro, zo schrijft De Tijd. 

De zaak kwam aan het licht door het faillissement in 2010 van Weyl Beef Products, de grootste veeslachter van Nederland. De bedrijfsleiders bekenden dat ze tien jaar lang de boekhouding hadden vervalst om de slachterij overeind te houden. Na de mond- en klauwzeercrisis was het immers pompen of verzuipen. De omzet werd kunstmatig opgeklopt: in feite bleek het positief eigen vermogen van 12 miljoen euro een negatief eigen vermogen te zijn van 33 miljoen euro. Het geldspoor in de boekhoudfraude leidde daarop naar België.

Een gerechtelijk onderzoek in Turnhout bracht een gigantische constructie met valse facturen en ongedekte cheques aan het licht tussen een veehandelaar in Beerse en een collega in Walcourt in de provincie Namen. Hoofdverdachte is de veehandelaar Rudy V., die alleen al in de periode van 31 december 2008 tot 15 mei 2010 valse facturen zou hebben bezorgd aan Weyl voor in totaal 31.512 runderen. Die fraude zou minstens 33 miljoen euro bedragen. Via de valse facturen bleef de zeepbel van de Nederlanders intact.

Grote gedupeerde is de bank BNP Paribas Fortis, die zich burgerlijke partij heeft gesteld in de zaak. "De valse facturen zouden ook zijn aangewend om kredieten te krijgen van Fortis, goed voor een tegenwaarde van minstens 27,6 miljoen euro", bevestigt de persrechter van Turnhout, Maud Mampay, in de krant. Er zou ook voor 28,7 miljoen euro zijn witgewassen. De Nederlandse topman van Weyl en de twee Belgische veehandelaars verschijnen op 23 april voor de strafrechter in Turnhout voor schriftvervalsing, witwassen, faillissementsinbreuken en oplichting.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden