Ruwvoerpositie redelijk

Opbrengst snijmais blijft een grote gok

14 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Opbrengstverschillen van ruim 50 procent gaat Nederland zien gedurende de snijmaïsoogst die er aan zit te komen. De eerste percelen rijpe, dan wel noodrijpe maïs zijn ondertussen van de akker. Tegelijkertijd heeft het noorden nog naar schatting twee weken nodig voor de maïs rijp is. Wat betekent het voor de ruwvoerpositie en waar is de ravage in de maïs nog groter?

Meer over snijmaïs

Mooi rijpe maïs en noodrijp product

'Je hebt maïs die mooi rijp is en maïs die noodrijp is.' Een quote die gehoord wordt wanneer er gevraagd wordt naar de maïs in het zuiden van Nederland. Daar bevindt zich een strook die aan het begin van het groeiseizoen te maken kreeg met waterschade. Een slechte beworteling en uitspoeling van fosfaat was het gevolg. 'Daar is maïs die niet afrijpt maar verdroogt', aldus Jos Groot Koerkamp veehouderijmanager van Limagrain. 

Groot Koerkamp schat in dat het zuidoosten van Nederland, waar een groot deel van de snijmaïs staat, tegen een opbrengstderving van naar schatting 30 tot 40 procent kijkt. Nog groter is de schade in het Belgische Limburg. 'Door het natte voorjaar stevenen we af op de slechtste maïsoogst ooit', zegt landbouwexpert Luc Busschaert in interview met Het Belang van Limburg.   

Busschaert houdt in deze regio rekening met een 30 procent lagere opbrengst. 'Kleine maïskolven en lage stengels.' Bij Boerenbond bevestigen ze dit en zien het vooral als nog een slag voor de melkveehouders, die al worstelen met een lage melkprijs.

Voorsprong van een maand bij maïshakselen

In Nederland konden in de eerste week van september de eerste percelen maïs gehakseld worden. Daarmee kent de oogst een voorsprong van bijna een maand ten opzichte van een seizoen eerder. Vroege vorst en een laat groeiseizoen resulteerden er toen in dat een deel van de maïs in het noorden niet rijp genoeg werd. Daar waar in het zuiden hele goede maïs van de akker gehaald kon worden.  

Ook dit seizoen levert het zuiden op plaatsen weer goede maïs op. Het gaat dan om de verhouding stengel/kolf. Uiteraard is die verhouding bij de noodrijpe maïs dramatisch. Maar op andere plaatsen is die juist weer wel goed. Groot Koerkamp ondersteunt dit en geeft aan dat 35 procent droge stof of hoger nog gehaald gaat worden. Een kenner gelieerd aan een mengvoerbedrijf geeft aan dat hij er rekening mee houdt dat wanneer het weer meewerkt volgende week Limburg, Noord-Brabant en delen van Zuid-Holland aan de oogst gaan beginnen. 

In het noorden is het nog even wachten. 'In de eerste week van september schommelde de droge stof daar rond de 30 procent', zegt Groot Koerkamp. Het betekent dat er nog wat dagen nodig zijn om te zorgen voor maïs met voldoende droge stof. Het ziet er naar uit dat begin oktober, mits het weer meewerkt, ook in het noorden begonnen kan worden aan de oogst. 'Op dit moment heeft het er alle schijn van dat de maïs in het noorden ook voldoende gaat afrijpen.'

Zowel bij het mengvoerbedrijf, als bij Limagrain kunnen ze nog niets met zekerheid zeggen over de opbrengst, daarvoor kan nog te veel gebeuren en verhullen de percelen nog te veel. Dat de opbrengsten enorm gaan verschillen verspreid over Nederland staat vast. 'Opbrengsten van 20 tot 50 ton per hectare', daar wordt rekening mee gehouden. Het is direct de verklaring voor de grote spreiding in prijzen per hectare die de ronde doen. Het is lastig om de opbrengst van een perceel in te schatten en daar een prijs aan te verbinden. Bij benadering wordt een 2.000 euro op stam genoemd, maar ook prijzen daaronder en daarboven.      

Toch is er nog geen reden voor paniek, want in Nederland kon daarentegen wel een riant volume aan gras geoogst worden. Minder maïs betekent dat er nog meer gekeken gaat worden naar de inzet van gras in combinatie met bijvoorbeeld perspulp en aardappelvezels. Van perspulp is al bekend dat er minder gaat komen door een tegenvallende bietenoogst over de aardappelvezels kan nog niets gezegd worden. Maar meer vraag vanuit melkveehouders en vraag vanuit varkenshouders houdt doorgaans in dat prijzen kunnen oplopen. De ruwvoerpositie wordt hierdoor omschreven als redelijk. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden