Ruim 25 miljard euro

Melkers Nieuw-Zeeland blinken uit in geld lenen

15 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Voor de economie in Nieuw-Zeeland is de zuivelsector van vitaal belang. Tegelijkertijd groeide het percentage leningen uitstaande in de sector naar grote hoogte. Ruim tweederde is namelijk ondergebracht bij melkveehouders. De kentering in de markt geeft wel weer wat lucht. 

25

miljard 

euro staat uit bij melkveehouders

Recent maakte Fonterra bekend de prognoseprijs voor melk te verhogen en ook andere verwerkers volgden het voorbeeld. Het geeft melkveehouders weer iets speling op de balans. Hoewel de prijs rondom een kostendekkende prijs heen beweegt zijn de melkveebedrijven nog niet in veilig vaarwater.  

Het komt tot uiting in de som geld die melkveehouders bij banken hebben uitstaan. Zo neemt de sector begin september 66 procent van de agrarische leningen voor zijn rekening. Het komt neer op een bedrag van 40 miljard Nieuw-Zeelandse dollar, om en nabij de 25 miljard euro. Door de kentering in de markt zien banken de vraag naar geld wel afnemen. Wat niet wegneemt dat een percentage van de bedrijven nog niet uit de problemen is. 

Daar bovenop komt de onzekerheid van het herstel. Iets wat nog steeds in hoofdzaak wordt ingegeven door een mindere melkproductie. Veel marktkenners schatten dan ook in dat de markt zijn top bereikt heeft en dat er nu een periode van consolidatie gaat volgen. 

Klein lichtpuntje. China worstelt net zoals delen van Europa met ongewoon warm en droog nazomerweer. Gedurende de zomer waren er ook al diverse overstromingen. Het kan voor minder melk zorgen, maar dit moet de tijd gaan uitwijzen. Voor nu is er niet direct een argument wat wijst op een vraagtoename.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

schulden
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden