Inside: Melk & Voer

2017 begint met kleine dip in prijs spotmelk

5 Januari 2017 - Herma van den Pol

In de week van Driekoningen kan niet voorkomen worden dat er druk op de zuivelprijzen is komen te staan. Het is niet zozeer de melkproductie die de prijs onder druk zet, als wel de vraag naar zuivel. Voornamelijke vanuit de verskant. Meer over de ontwikkelingen in melk in een nieuwe analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland zag het er even naar uit dat de melkaanvoer begon aan te trekken, maar begin 2017 is de trend alweer anders. Het ziet er naar uit dat melkveehouders die leveren aan FrieslandCampina voorsorteren op de fosfaatreductieregeling. Hiervoor kan gekozen worden uit drie referentieperiodes, die alle voorkomen dat er extra liters melk bijkomen. 

Het kan niet voorkomen dat de zuivelhandel te maken krijgt met een dipje. Voor de tijd van het jaar is dit niet ongewoon. Veel partijen hebben nog de beschikking over voldoende voorraden die over zijn van de kerst. Het resulteert in minder vraag en druk op de prijzen. Zo zakt de prijs van room van 5,15 euro per kg naar 5,00 euro per kg af werk. Het verbergt een grote bandbreedte, want in de loop van de week zakte de prijs weg om aan het einde van de week alweer op te krabbelen.  

Het is nog geen reden voor grote zorg, want door de laatste ontwikkelingen op de Global Dairy Trade (GDT) wordt product uit de Europese Unie weer aantrekkelijker op de wereldmarkt. Het houdt in dat er niet veel ruimte is voor lagere prijzen. In Nederland zakte de prijs in week 1 naar 436 euro per 100 kg, tegen een 4,30 tot 4,40 euro per kg in Duitsland.   

33

euro

per 100 kg melk 

De handel in magere melkpoeder wordt ook gesteund door de GDT. Met een gat van ongeveer 400 dollar en een volle melkpoederprijs die correspondeert met een magere melkpoederprijs van 2.400 euro is er nog ruimte voor hogere prijzen. Het ziet er naar uit dat ook hier de EU steeds meer op de voorgrond treedt. Goed nieuws nu Algerije weer komt met een nieuwe tender voor melkpoeder.

Het geeft zicht op verdere prijsverhogingen. In Nederland steeg de prijs in week 1 met 3 euro naar 215 euro per 100 kg. Voor veevoer komt de prijs uit op 193 euro per 100 kg. In Duitsland komt de prijs voor magere melkpoeder uit op 2.020 tot 2.190 euro per ton, tegen 1.900 tot 1.950 voor veevoer. Volle melkpoeder blijft in Duitsland stabiel op 3.150 tot 3.250 euro per ton. In Nederland blijft de prijs van volle melkpoeder ongewijzigd op 320 euro per 100 kilo.    

Gouda en Edammerkaas sluit de rij af met een stabiele prijs van 3,20 tot 3,40 euro per kg. De kaashandel wordt als rustig omschreven. Er wordt geprobeerd de voorraden zo laag mogelijk te houden en melk zoveel mogelijk naar andere fabricaten te verplaatsen. 

het kan niet voorkomen dat er minder vraag is naar spotmelk en prijzen iets dalen. In Nederland naar 33 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd. In het noorden van Duitsland komt de prijs op 32 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet. In het zuiden komt de prijs uit op 32 euro per 100 kg melk. 

Meer prijzen 

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden