Inside: Melk & Voer

Zuivelsector VS ziet kansen vanwege fosfaatreductieplan

23 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

De melkveesector in de VS is de enige grote producent op de wereldmarkt waarbij de melkaanvoer wel groene cijfers noteert. Dit in tegenstelling tot andere belangrijke producerende landen en continenten, zoals Europa en Australië die geconfronteerd worden met fors teruglopende productiecijfers. Desondanks een wisselende stemming op de spotmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat de melkaanvoer in de VS begin januari een stapje terug doet, als gevolg van regen en sneeuw in Californië en Idaho, schrijft de Amerikaanse zuivelsector groene productiecijfers. Van januari tot en met november vorig jaar pluste de melkaanvoer met 2.87 miljard pound (1 pound=0,45 kilo). Dit is een stijging van 1,5 procent. In Europa bijvoorbeeld daalde de melkaanvoer in november met 3,6 procent, terwijl de melkaanvoer in Australië 6,3 procent moest inleveren in diezelfde maand. Ook in Argentinië en Nieuw Zeeland is de melkplas behoorlijk verdampt in de achterliggende maanden.  

Verbeterd sentiment op zuivelmarkt geeft niet direct meer melk 

Ondanks dat de prijszetting op de mondiale zuivelmarkt – als gevolg van minder melkaanvoer – flink is verbeterd, verwachten analisten in Amerika niet direct dat de melkaanvoer aantrekt. Althans, niet op korte termijn. De analisten gaan daarbij ook specifiek in op de situatie in Nederland met betrekking tot fosfaat. De verwachting dat het fosfaatproductieplan dit jaar een remmend effect geeft op de melkaanvoer is ook doorgedrongen tot Amerika. 

Ook in andere landen wordt niet direct een ommekeer van de krimpende melkplas verwacht. De verwachting is dat melkveehouders eerst tijd nemen om financiële tekorten weg te werken, alvorens de veestapel wordt uitgebreid. Op korte termijn is daarom de verwachting dat de Amerikaanse zuivelsector marktaandeel kan veroveren op de wereldmarkt. Dit ondanks dat de Amerikaanse dollar momenteel niet direct in het voordeel van Amerika spreekt.

De spotnotering voor boter, die wordt verhandeld op de beurs van Chicago (CME), plust over week 2 met 25 cent tot 2,25 dollar per pound als gevolg van een goede vraag. Hoge voorraden hebben medio januari een remmend effect op de kaasprijs. In week 2 werden de hoogste volumes in bijna 10 jaar tijd verhandeld en daardoor daalde de notering (barrels) met 10.5 cent tot 1,6975 dollar per pound. Volle melkpoeder ging met 2,75 cent omlaag tot 1,005 dollar per pound. Ondanks dat de Europese commissie in januari geen interventievoorraad heeft verkocht, is er wereldwijd voldoende voorraad beschikbaar om de prijzen te laten krimpen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden