Langzaam neemt de vraag naar verse zuivel weer toe. Ook de nieuwe prijs voor Aldi en Lidl is bekend, maar wat vooral helpt de balans in de markt te bewaren is de melkaanvoer. Hier waarom melkaanvoer nog geen reden voor zorg is.
Begin februari groeit de melkaanvoer nog steeds nauwelijks. De hamvraag is wat het sectorplan voor de fosfaatreductie gaat doen met de aanvoer. Doordat er ook een stoppersregeling van kracht is gaat de melkaanvoer hoe dan ook dalen.
In Frankrijk speelt voer juist een dominante rol. Het maakt dat er tot ongeveer april niet direct zicht is op meer melk. In Duitsland heeft vooral het weer zijn weerslag op de melkaanvoer. Zolang de melkaanvoer in West-Europa blijft kwakkelen kan de melkmarkt goed zijn balans bewaren.
Hierin is het vooral de versmarkt die de kar moet trekken. Zo levert meer vraag naar vet alweer een roomprijs op van 4,60 euro per kg af werk. Ook boterprijzen trekken weer wat aan. Met Aldi en Lidl is ondertussen een prijs net onder de 4 euro afgesproken voor boter. Een stap terug ten opzichte van de voorgaande prijs van 4,44 tot 4,52 euro per kg. Maar doordat boter wat te duur was geen vreemde ontwikkeling.
De iets betere stand van zaken in boter is evenwel nog onvoldoende om het sentiment op de kaasmarkt te kunnen beïnvloeden. Daar blijven prijzen onder druk staan. Voor folie Gouda en Edam wordt een prijs van 2,70 tot 2,80 euro per kg af werk genoemd. Aan de Duitse beurs noteert Gouda een prijs van 3 tot 3,25 euro per kg af werk.
Toch is het vooral de magere melkpoeder die opnieuw een kind van zorg begint te worden. In Nederland ging de prijs terug naar 195 euro per 100 kg, waar veevoer 180 euro noteert. De Duitsers schrijven een prijs op van 1.940 tot 2.050 euro per ton. Op de wereldmarkt treft de EU ook Amerika weer in haar vaarwater. Voor het tweede kwartaal ookal voorzichtig wat prijzen genoemd. Die liggen rond de 1.800 euro per ton.
Magere melkconcentraat moet het dan ook hebben van de versmarkt. Die prijs blijft staan op 1.625 euro per ton droge stof af fabriek. Waar in de room en concentraat nog wel wat handel plaatsvindt blijft het rustig in de handel van rauwe melk. In Nederland stijgt de prijs nar 32,25 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd. In Duitsland komt de prijs bij 3,7 procent vet uit op 31,50 euro voor het noorden en 32 euro voor het zuiden.
Zoals de markt er voorligt is er geen ruimte voor extra melk en die gaat er richting mei wel aankomen. Het herstel mag dan ook fragiel genoemd worden en het is vooral te hopen dat melkveehouders niet alles op alles gaan zetten om meer melk te leveren. Tot het weideseizoen open gaat is die zorg er evenwel nog niet.