Systeem onder kritiek

Melkprijs wordt kunstmatig laag gehouden

13 Maart 2017 - Wouter Baan - 14 reacties

Langlopende contracten tussen melkveehouders en verwerkers zijn de norm in zuivelland, maar een doorn in het oog van de Duitse karteldienst. Volgens voorzitter Andreas Mundt wordt de zuivelmarkt hierdoor hermetisch afgesloten, wat de onderlinge concurrentie en daarmee ook de hoogte van de melkprijs niet ten goede komt.

Melkaanvoer is voor de gevestigde orde bijna vanzelfsprekend

‘Dat melkveehouders niet gemakkelijk kunnen switchen tussen zuivelfabrieken is zeer problematisch. Op deze manier is de melkaanvoer bij de gevestigde orde min of meer vanzelfsprekend, terwijl nieuwe en groeiende zuivelfabrieken bijna geen kans krijgen', zo bekritiseerd Mundt het prijssysteem. Dat boeren leveringsverplichtig zijn terwijl de melkprijs pas na levering wordt vastgesteld, valt totaal niet in goede aarde bij de Duitse toezichthouder op kartelvorming.

De karteldienst in Duitsland heeft in de afgelopen maanden de leveringscontracten bij 89 verschillende zuivelfabriekanten onderzocht. Deze bedrijven zijn goed voor de verwerking van circa 98 procent van de Duitse melkplas. De conclusie die de karteldienst hieruit trekt, is dat onderlinge concurrentie tussen zuivelfabrikanten wordt tegengehouden door lange opzegtermijnen en looptijden. Volgens de dienst wordt het hoog tijd om meer flexibele en concurrerende systemen in de markt te roepen.

Ook in Nederland zijn contracten tussen melkveehouder en zuivelfabrikant vaak de norm. Ook hier uiten melkveehouders in de wandelgangen regelmatig kritiek op het systeem. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
Abonnee
Piet 13 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873775/Melkprijs-wordt-kunstmatig-laag-gehouden-]Melkprijs wordt kunstmatig laag gehouden[/url]
Helemaal mee eens. Achteraf prijs bepalen slaat nergens op. Boer is kind van rekening. Tijd voor actie.
mdb 13 Maart 2017
Zeker tijd voor actie!!

We zijn zo'n makkelijke prooi voor de industrie, dat moet veranderen!
fransman 13 Maart 2017
Hebben hetzelfde probleem in Frankrijk.
Looptijd contracten van vijf jaar (voor zogenaamde stabiliteit), afgesloten voordat leveranciersverenigingen zich hebben kunnen vormen en tot dusver moeilijk ontwikkelen tot volwaardige handelspartners.
Veranderen van 'melkfabriek' voor de procucteur vrijwel onmogelijk, terwijl collect-uitwisseling tussen de grootste concurenten geen enkel probleem is.
henricus 13 Maart 2017
en van de politiek
Abonnee
Jawin 13 Maart 2017
Tijd dat fabrieken elkaar gaan concurreren
Abonnee
moeder overste 13 Maart 2017
dat doen ze al, alleen op de verkoopprijs. En daar hoort een bijpassende inkoopprijs bij
Koe de boer 13 Maart 2017
Boeren worden als slaven behandeld
a. 13 Maart 2017
een paar weken met zijn allen in gierput melken en alle problemen zijn opgelost.prijs omhoog politiek in hun hok getrapt en die rukkers van de rvo hebben ze nodig om de lange rij voor de supermarkten in bedwang te houden.
piet 13 Maart 2017
de partij waar de meeste boeren aan leveren is toch een cooperatie? Dan is het toch logisch dat de inkoopprijs pas achteraf wordt bepaald?
DD 13 Maart 2017
Alle klagers zsm stoppen, maakt voor de blijvers een gezonde toekomst.
Vraag naar zuivel zal blijven.
a. 14 Maart 2017
dd even ter aanvulling nederland is geen eiland .de blijvers krijgen geen gezonde toekomst met de fosfaat reductie beginnen we ten opzichte van de rest van europa al met een forse achterstand. volgend jaar 4% fosfaatrechten bijkopen . nu veel jongvee slachten/ exporteren voor een fooi. die komen nooit allemaal meer terug om hier te melken maar dat wij in nederland minder melken wil niet zeggen dat de melkprijs omhoog gaat als de rest van europa dit gat vol melkt.
B. 15 Maart 2017
Volgens mij vergeten de meeste veehouders dat ze lid zijn van een coöperatie. En dat is een ondernemingsvorm die ALTIJD de melk ophaalt en niet eenzijdig haar contract met de boeren kan opzeggen. Ben benieuwd hoe veel veehouders er echt gelukkig van gaan worden als deze markt wordt geflexibiliseerd. Het is namelijk heel goed mogelijk dat er periodes zijn waar geen enkel melkverwerkend bedrijf interesse heeft om meer melk af te nemen. Of slechts tegen een prijs die niet eens lijkt op een kostprijs. En voorzie dat maar eens van tevoren wanneer je je 1-jarige contract af sluit.
Abonnee
Engels raai 15 Maart 2017
Ik zou ook meer vragen , des te langer plezier heb je er zelf van!
Wen alvast maar aan deze prijzen,als je te duur bent hebben ze je niet nodig.
Dus veel voor weinig is het voorlopig
Abonnee
erik 15 Maart 2017
en laat ik nu altijd gedacht hebben dat (bijna) alle melkveehouders de vlag in top hadden toen de quotering eindigde. Dan moet je tegen wisselende prijzen kunnen. Jullie hadden dus de vlag te vroeg uit, of je moet nu niet zeuren
Piet puk 28 Maart 2017
Bij D.O.C is opzegtermijn ook veel te lang en met veel beperkingen .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden