Langlopende contracten tussen melkveehouders en verwerkers zijn de norm in zuivelland, maar een doorn in het oog van de Duitse karteldienst. Volgens voorzitter Andreas Mundt wordt de zuivelmarkt hierdoor hermetisch afgesloten, wat de onderlinge concurrentie en daarmee ook de hoogte van de melkprijs niet ten goede komt.
‘Dat melkveehouders niet gemakkelijk kunnen switchen tussen zuivelfabrieken is zeer problematisch. Op deze manier is de melkaanvoer bij de gevestigde orde min of meer vanzelfsprekend, terwijl nieuwe en groeiende zuivelfabrieken bijna geen kans krijgen', zo bekritiseerd Mundt het prijssysteem. Dat boeren leveringsverplichtig zijn terwijl de melkprijs pas na levering wordt vastgesteld, valt totaal niet in goede aarde bij de Duitse toezichthouder op kartelvorming.
De karteldienst in Duitsland heeft in de afgelopen maanden de leveringscontracten bij 89 verschillende zuivelfabriekanten onderzocht. Deze bedrijven zijn goed voor de verwerking van circa 98 procent van de Duitse melkplas. De conclusie die de karteldienst hieruit trekt, is dat onderlinge concurrentie tussen zuivelfabrikanten wordt tegengehouden door lange opzegtermijnen en looptijden. Volgens de dienst wordt het hoog tijd om meer flexibele en concurrerende systemen in de markt te roepen.
Ook in Nederland zijn contracten tussen melkveehouder en zuivelfabrikant vaak de norm. Ook hier uiten melkveehouders in de wandelgangen regelmatig kritiek op het systeem.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873775/Melkprijs-wordt-kunstmatig-laag-gehouden-]Melkprijs wordt kunstmatig laag gehouden[/url]