Boerenbond tegen

Grootste melkveebedrijf in EU straks in Spanje

14 Maart 2017 - Herma van den Pol - 1 reactie

Het grootste melkveebedrijf in de Europese Unie (EU) kan straks gevonden worden in het noorden van Spanje. Tenminste als de plannen van de coöperatie Valle de Odieta doorgaan. Het streven is om een bedrijf met 20.000 dieren op te zetten, maar zelfs de Spaanse Boerenbond zit daar niet op te wachten. 

Binnen vijf jaar tijd kan er in de nabijheid van Saragossa een bezoek gebracht worden aan het grootste melkveebedrijf in de Europese Unie (EU). De coöperatie Valle de Odieta is van plan daar een melkveebedrijf met de omvang van 20.000 dieren neer te zetten. Het bedrijf krijgt de beschikking over 900 hectare grond en 250 medewerkers.

Tijdbom voor diergezondheid
De regionale Boerenbond, COAG, is alles behalve blij met de plannen en laat zich daar dan ook kritisch over uit. De stal wordt omschreven als een tijdbom op het gebied van diergezondheid. 

COAG: 'Vindt er in een stal van deze omvang een uitbraak van bijvoorbeeld rundertuberculose (TBC) plaats dan moeten er direct 20.000 gedood worden. Een schadepost van meer dan 16 miljoen euro. Vier keer zoveel als het nationale budget voor diergezondheid toelaat.'

726 arbeidsplaatsen in het geding

Daarnaast heeft de zogenaamde megastal nog meer nadelige effecten. Zo vervangt het bedrijf gemiddeld 432 boerenbedrijven, waarmee in totaal 726 arbeidsplaatsen verloren dreigen te gaan. Dan is er nog niet gesproken over de grote aanslag die het bedrijf gaat plegen op de watervoorziening. Dat is juist in Spanje een belangrijke beperkende factor. Ook bestaan er zorgen over de grote hoeveelheden mest die het bedrijf gaat produceren.  

Petitie tegen de plannen 
De Boerenbond is in een tegenreactie een petitie gestart tegen de plannen, maar ook om de productie op kleine en middelgrote bedrijven te verdedigen. 

Op andere plaatsen in de EU zijn soortgelijke tegenreacties op melkveebedrijven van dergelijke schaal. Zo wordt bijvoorbeeld in Frankrijk op plaatsen zelfs geweigerd om melk van extreem, grote bedrijven te verwerken. In Nederland begint de definitie van een megabedrijf al bij aantallen onder de 1.000, maar dit is voldoende om met name de maatschappij schrik aan te jagen. Naast de plannen in Frankrijk en Spanje, zijn er ook plannen in het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot de bouw van extreem grote melkveebedrijven.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.

Meer over

Spanje
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Pigmans 14 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873784/Grootste-melkveebedrijf-in-EU-straks-in-Spanje]Grootste melkveebedrijf in EU straks in Spanje[/url]
Weten we waar onze koeien allemaal geen mogen! Op naar Spanje
leonardo2 16 Maart 2017
zullen ze wel geen last hebben van te veel MEST en geen last van derogatie van uit brussel. maar JAAAA een GROOT land HE!!!! die mogen alles
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden