Schaalvergroting gaat vol gas door in China. Ondertussen is het stadium bereikt dat een bedrijf met 600 koeien gezien wordt als een klein bedrijf. Betekent dit dat China op termijn zelfvoorzienend wordt of is er nog een lange weg te gaan? En welke kansen liggen er voor geitenmelk?
In Nieuw-Zeeland konden ze begin maart een afvaardiging van Alltech China verwelkomen. Het internationale voerbedrijf heeft ook een divisie in Azië en in landen die aan de grote oceaan grenzen (Asia-Pacific). Tijdens het bezoek kwam iets meer naar buiten over de Chinese melkveehouderij.
Zo blijkt het land bij lange na nog niet zelfvoorzienend te zijn. Matthew Smith, vicepresident van Alltech Asia-Pacific acht het zelfs hoogst onwaarschijnlijk dat het land ooit zelfvoorzienend wordt.
Nog lang niet zelfvoorzienend
Smith schat dat de commerciële veehouderij in China ongeveer 4 miljoen koeien telt. 'Een aantal wat in de buurt komt van de kudde in Nieuw-Zeeland. Het houdt in dat de Chinese zuivelsector nog lang niet zelfvoorzienend is. Dan kijken we vooral naar het aantal melkkoeien, het aantal melkveebedrijven en de hoeveelheid ruwvoer die gewonnen wordt', aldus Matthew Smith.
Schaalvergroting heeft er al voor gezorgd dat in China een bedrijf met 600 melkkoeien als klein wordt gezien. De koeien worden binnen gehouden en gevoerd met ruwvoer en graan. 'Er wordt al jaren geprobeerd om een systeem in te voeren waarbij koeien de wei in gaan, maar het weer in China staat dit niet toe.' Smith liet weten al enkele jaren in China te werken. Hij geeft aan dat schaalvergroting daar de enige manier is om winstgevend of redelijk winstgevend te zijn.
Geitenmelk nog schaarser
Niet alleen koeienmelk is gewild in China, nog schaarser en meer gewild is geitenmelk. 'Het is dan ook een duur product.' In Nieuw-Zeeland en Australië is het een niche die flink aan het groeien is. China zelf kent nog geen bedrijven met melkgeiten. Smith vraagt zich ook af of de manier waarop melkgeiten gehouden worden in Nieuw-Zeeland kan werken in China, maar zonder een eigen kudde is het een kansrijke markt voor exporterende landen.
Over 2016 betaalde China naar schatting een melkprijs van 47,27 euro per 100 kg melk. Meer dan de helft van de koeien bevindt zich naar schatting nog altijd op zeer kleine bedrijven, waarvan de melk bestemd is voor eigen consumptie. In 2015 kwam de melkplas in China nog uit op 37,5 miljoen ton melk.