Inside: Melk & Voer

Prijzen slachtkoeien weren zich tegen GVE-regeling

17 Maart 2017 - Herma van den Pol

Prijzen van slachtkoeien blijken zich onverwacht goed te weren tegen de GVE-regeling in de melkveehouderij. Een regeling waardoor niet alleen de slechtste koeien weggedaan moeten worden, maar ook koeien die normaal wel hadden mogen blijven. Ook export blijkt hierin een rol te spelen. Meer in een analyse voor de insiders van Boerenbusiness.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Spannend hoe slachterijen reageren 
De omvangrijke aantallen waren voorzien, maar desondanks was het nog even spannend hoe de markt zou gaan reageren op de grotere slachtaantallen. Hierin speelde mee dat slachterijen nog niet eerder dergelijke aantallen hoefden te verwerken. Niet alleen voor slachterijen een uitdaging maar ook voor degene verder in de keten, zoals uitbeenders.  

Prijzen in Duitsland en België hoger 

Na twee weken van lagere prijzen zette Vee en Logistiek voor week 10 stabiele prijzen neer. Bunnik en Leeuwarden volgden in week 11. In Bunnik daalde het aantal dieren van 161 naar 149, waar het aantal dieren in Leeuwarden steeg van 838 naar 902 dieren.

De veemarkten nemen daarmee maar een relatief klein aantal voor hun rekening, maar geven toch inzicht in de prijzen. Ook vanuit de handel klinken namelijk geluiden dat de slachtkoeien goed weglopen, wat een steun is voor de stabiele prijs. Het helpt dat prijzen in Duitsland en België boven die van Nederland liggen. Het kan ook de komende weken voor steun gaan zorgen.

Nieuwe spelers in slachtkoeien 
Slachtkoeien vinden niet alleen hun weg naar Nederlandse slachter, maar ook België en Duitsland  worden genoemd. Opvallend is het dat een bedrijf als Vaex ook ingestapt is in de slachtkoeien. Een andere speler schat in dat er naast het gigantische slachtcijfer in Nederland nog eens 2.500 koeien richting slachters over de grens gingen.   

150

euro

onderkant prijs pink

Er wordt ondertussen geprobeerd om de betere koeien die aangeboden worden via export van de markt te halen. Waar ook de menselijke kant van het verhaal een rol in speelt, want goede dieren wegdoen naar de slacht is voor een melkveehouder het slechtste scenario. Als gevolg daarvan klinkt er een prijs van 150 tot 350 euro voor pinken. Lage prijzen doordat er opeens een groot beroep hierop gedaan wordt door de GVE-regeling, terwijl er voorheen amper pinken weggingen. Er speelt in mee dat melkveehouders proberen zoveel mogelijk melkgevende koeien te behouden. Vaarzen liggen eerder rond de 800 euro.

Koeien verzamelen voor export niet mogelijk
Ondertussen levert de Regeling fosfaatreductie 2017 ook voor de export van koeien problemen op. Meer specifiek de peildatum 15 december 2016 die ook geldt voor veeverzamelplaatsen en plaatsen waar de dieren in isolatie gaan als onderdeel van de vereiste quarantaine. Hierdoor kunnen er geen koeien voor export richting verre bestemmingen verzameld worden, omdat er geen referentie is. Lange periodes van isolatie nodig voor markten zoals Rusland en Koeweit worden daardoor onmogelijk, juist nu export hard nodig is.     

Een oplossing hiervoor is nog niet direct in zicht, omdat dit weer losstaat van de kwestie vleesvee. Een lastige hindernis nu de datum 1 april snel nadert. Turkije wordt alleen genoemd als afzet voor stieren.  

Bekijk de slachtingen en de veeprijzen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden