Inside: Melk & Voer

Roomprijs trekt aan richting de Paasdagen

23 Maart 2017 - Esther de Snoo

De prijs van room houdt de melkprijs in maart overeind. Nu Pasen dichterbij komt, maakt de roomprijs zich op voor een climax. Voor de periode na Pasen zijn de verwachtingen echter hoopgevend. Dat voorspelt weinig goed voor de melkprijzen. Speciaal voor insiders een analyse van de ontwikkelingen in melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is deze week veel vraag naar room en de prijs weet daar goed van te profiteren. De prijs is hierdoor gestegen naar 5,20 euro per kg af werk. Dat is een plus van 10 cent ten opzichte van vorige week. Nu Pasen nadert bouwt de vraag naar room op naar een hoogtepunt, vanwege de leveringsverplichtingen die uitstaan naar de retail. Het is daarom niet waarschijnlijk dat de roomprijs op de langere termijn kan standhouden.

32

euro

per 100 kilo

Spotprijs melk blijft staan
Daar waar de roomprijs stijgt, blijft de spotprijs voor melk gelijk. Deze week is de spotprijs in Nederland 32 euro per 100 kilo. De afgelopen weken is er heel weinig handel geweest, maar dat veranderde deze week. Het valt op dat er meer reuring op de markt is. Dat leidt echter niet tot stijgende prijzen. Het zuiden van Duitsland noteert eveneens onveranderd op 31 euro, terwijl het noorden blijft staan op 30 euro. 

Kaas en boter
Het scenario van room speelt, min of meer, ook af voor boter. Vanuit het Midden-Oosten is medio maart een goede vraag, maar ook deze vraag heeft een tijdelijk karakter. Dit heeft te maken het Suikerfeest, wat volgt op de Ramadan. Dit feest vindt pas eind juni plaats, maar de zuivelmarkt merkt nu al wel een opkomende vraag. De volumes in kaas lopen goed weg, echter wel tegen ietwat tegenvallende prijzen.

Vraag naar melkconcentraat nihil
De prijs van melkconcentraat levert 40 euro in tot 1.310 euro per ton. De vraag naar magere melk en melkconcentraten is nihil. De markt is immers op zoek naar vette producten.

Melkprijs april
Dankzij room en boter bleven de melkprijzen over maart overwegend stabiel. Zo wordt gehoord vanuit de markt. De verwachting is echter dat de room terug moet in prijs als de vraag terugloopt na Pasen. Daarbij neemt de melkaanvoer toe in de komende maanden.  

Inmiddels heeft Arla de uitbetalingprijs voor april verlaagd. Zuivelhandelaren verwachten dat dit invloed heeft op de melkprijs die FrieslandCampina maandag bekend zal maken. Hoe de markt in de komende maanden  zich gaat ontwikkelen, hangt sterk af van de melkaanvoer in omliggende landen zoals Duitsland, Frankrijk en Polen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden