Over 155 miljoen ton heen

Groeitempo melkplas India blijft enorm hoog

24 Maart 2017 - Herma van den Pol

India blijft de grootste zuivelproducent ter wereld en weet ook over 2016 een noemenswaardige groei neer te zetten. Door de stijging schiet het volume zelfs door de grens van 155 miljoen ton heen. Een knelpunt voor verdere groei is echter de productie van ruwvoer.

6,5

procent

meer melk over 2016

Over 2016 wist het land opnieuw een productiegroei van 6,5 procent neer te zetten. Iets wat ook in 2015 lukte, maar daarvoor lag het gemiddelde groeicijfer per jaar op 4,5 procent. Waarmee het groeicijfer 2 keer zo hoog is als in de rest van de wereld. In 2016 breekt de aanvoer ook nog eens door de 155 miljoen ton heen. Het houdt in dat er voor elke consument in India 337 gram melk per dag beschikbaar is. 

EU niet de beschikking over groeiende vraag 
Om het in perspectief te plaatsen. De Europese Unie produceerde over 2016 in totaal 152,18 miljoen ton melk. Het einde van het melkquotum gaf de EU de kans om iets in te lopen op de zuiveltopper. Helaas heeft de EU niet de beschikking over een groeiende bevolking en in lijn daarmee een groeiende vraag naar zuivel.   

Shri Radha Mohan Singh zegt dat als het gaat om de waarde van melk het de belangrijkste agrarische commodity is. Om dit doel te bereiken kende het land een zogenaamde zuivelrevolutie.

Geen kunstmatig hoge melkprijs 
Om de melkveehouders in India te helpen en de melkproductie aan te jagen wordt ook de melkprijs goed in de gaten gehouden. Toch staat Singh ervoor dat het land geen systeem gebruikt om de melkprijs kunstmatig hoog te houden. 'Maar, de verhoging komt alleen ten goede aan boeren die hinder ondervinden van de hoge productiekosten, waaronder voer.' Hogere melkprijzen hebben tot gevolg dat consumenten meer moeten betalen voor zuivelproducten. 

Een belangrijk knelpunt voor melkveehouders is een gebrek aan ruwvoeders. Dit door een gebrek aan grond. De enige manier om de productie te verhogen is de inzet van een betere kwaliteit zaaizaad. In samenwerking met de overheid probeert de zuivelsector de melkaanvoer verder te verhogen.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.

Meer over

India
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden