Inside: Melk & Voer

Melkmarkt floreert dankzij naderende Paasdagen

30 Maart 2017 - Herma van den Pol

Op steeds meer plaatsen gaan de koeien de wei in. Daarmee wordt ook een startschot gegeven voor de stijging van de melkaanvoer. De vraag is nu of Nederland hieraan mee gaat doen of dat er dit jaar niet verder gekomen wordt dan een minieme stijging. Ondertussen jaagt Pasen de vraag naar zuivel aan. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zijn vooral de kaasprijzen die in de laatste week van maart in het oog springen. Te beginnen bij de Duitse beurs. Daar ging een week eerder de prijs omhoog naar 3 tot 3,20 euro per kg kaas. In week 13 zakte deze weer terug naar 2,95 tot 3,20 euro per kg. Dat ondanks het feit dat de vraag als goed wordt omschreven en er gesproken wordt over mindere voorraden.  

2,85

euro

per kg voor daghandel van Gouda en Edammer

Kaasprijzen op spotmarkt omhoog
Waar de beurs lager noteert, schrijft de daghandel juist hogere prijzen voor Gouda en Edammer op. De onderkant van de prijs stijgt van 2,65 euro naar 2,85 euro per kg. De prijsstijging komt voort uit het feit dat er voor april hard gezocht moet worden naar kaas die nog niet verkocht is. De uitgeleverde kaas wordt ook nog eens als jong omschreven, oftewel 6 tot 7 weken oud. Dat is ook een teken dat er niet te veel voorraad aanwezig is.

Is de bodem in de markt gevonden?
Het is nog lastig om te zeggen of de bodem in de markt gevonden is. Er gaat veel afhangen van de melkaanvoer. In Nederland kan dit nog weleens een onverwachte troef worden. Zo begint de aanvoer doorgaans rond deze tijd toe te nemen, maar geven de meeste partijen nu aan die stijging nog niet te zien.

Meer koeien in de wei kan daar verandering in gaan brengen. Dat neemt overigens niet weg dat, in de laatste weken en de komende weken, middels export en slachtingen veel koeien uit Nederland gaan verdwijnen. 

Daar bovenop werd in week 12 het hoogste slachtcijfer sinds 2008 opgeschreven. Met 18.541 slachtingen boekt Nederland een tijdelijk record. De voorsprong op een jaar eerder komt uit op 45 procent of 61.126 dieren. In totaal verdween er daardoor ruim 8 miljoen kilogram fosfaat uit Nederland. 

Melkproductie Verenigd Koninkrijk stijgt 
Waar de stijging in Nederland iets uitblijft, schrijft het Verenigd Koninkrijk weer meer melk op. Daar wordt voor het eerst weer een noemenswaardige stijging behaald. In Duitsland volgt de melkaanvoer de lijn van 2015. In Frankrijk ging de achterstand terug naar 1,9 procent. Rond week 14 bereikt de melkaanvoer daar het hoogste punt. Er is wat speculatie over de duur van de flush, maar gezien de inkomsten van de laatste jaren lijkt een verlengde piek niet realistisch.  

In Ierland begint de melkproductie langzaam maar zeker toe te nemen en laten ze de winter achter zich. De Ieren hebben vooral invloed op de prijs van cheddar. Die wordt geschat op 3,05 tot 3,10 euro per kg. Wanneer er meer melk in Ierland komt, kan dit voor meer druk gaan zorgen.      

438

euro

per 100 kg voor Nederlandse boterprijs

Pasen aanjager voor de vraag
Zoals elk jaar klinkt het argument Pasen weer als de grootste aanjager van de vraag. Ditmaal geldt dat ook voor kaas. Het argument is echter is nog duidelijker zichtbaar in het room en bij de boter. Zo steeg de Nederlandse boterprijs naar 438 euro per 100 kg. Die prijs staat tegenover een Duitse prijs van 4,30 tot 4,40 euro per kg. Het aanbod is krap. Wat dat krappe aanbod nog eens ondersteunt is de relatief hoge roomprijs, waardoor het maken van boter ontmoedigd wordt. 

Na een aantal weken van ferme stijgingen, hikt de prijs van room eind maart tegen de bovenkant aan. Een week eerder werd er met verve een prijs van 5,20 euro per kg opgeschreven. Eind maart klinken er bedragen tussen de 5,15 en 5,20 euro per kg.

Ondanks dat kaas en boter het beter doen, was er wel een afwaardering in de prijs van volle melkpoeder. Die ging in Nederland terug naar 262 euro per 100 kg. De prijs in Duitsland komt uit op 2.750 tot 2.850 euro per ton. De prijsdruk is vooral het gevolg van de lage vraag.

366

ton

melkpoeder verdween via een tender uit de opslagen

Prijsval lagere melkpoeder tot staan gekomen
De prijsval in de magere melkpoeder in Nederland is tot staan gekomen op 170 euro per 100 kg. In Duitsland zakte de prijs verder weg naar 1.670 tot 1.790 euro per ton voor consumptie. Door de koers van de euro en meer aanbod vanuit de VS neemt de concurrentie op de exportmarkt toe.

Er worden voorbereidingen getroffen, om als het nodig is, product in interventie te leggen. Op 21 maart werd via een tender 336 ton uit interventie aangeboden. De biedingen kwamen uit op 140 tot 166,87 euro per 100 kg. Er werden geen biedingen geaccepteerd. 

De wei voor consumptie blijft in Duitsland staan op 1.070 euro per ton. Veevoer noteert in Duitsland 870 euro per ton. In Nederland ging de prijs nog een stapje terug. De prijs noteerde 85 euro per 100 kg.

De ontwikkelingen in magere melkpoeder zetten de prijs van magere melkconcentraat op 1.325 euro per ton droge stof af fabriek. De Nederlandse spotmarkt blijft dun van omvang. Het levert bij 4,4 procent vet geleverd een prijs op van 32,50 euro per 100 kg melk. In het noorden van het land komt de prijs uit op 30 euro. Bij 3,7 procent vet geleverd is dat een prijs van 30,50 euro per 100 kg melk. In Italië blijven prijzen onder druk staan.   

Prognose derde en vierde kwartaal
Alles bij elkaar blijft de zuivelmarkt een aanbodsmarkt. Daar bovenop schreef Nieuw-Zeeland over februari weer een hogere melkaanvoer op. De melkontvangst kwam daar uit op 1,9 miljoen ton, maar dat is wel iets minder dan een jaar eerder.

Hoge piek kan zorgen voor een verkeerde wendig

De berichten over de grasgroei wijzen, ook de komende tijd, op meer aanbod. Goed nieuws was de uitslag van de Global Dairy Trade (GDT). De slachtingen schrijven een achterstand op van 20 procent en ook dat wijst op meer melk.

Tel daar de verwachtingen uit de VS bij op en het wordt nog spannend hoe het tweede kwartaal zich gaat ontwikkelen. Als de Europese Unie een hoge piek noteert, dan kan dat de markt een verkeerde wending geven. Blijft de aanvoer achter, dan geeft dat een comfortabele basis voor hogere prijzen richting het derde en vierde kwartaal. 

Meer noteringen 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden