Inside: Melk & Voer

Melkpoeder trekt aandacht bij gematigde GDT

4 April 2017 - Wouter Baan

De eerste Global Dairy Trade (GDT) van april is er één met gemengde signalen. Volle melkpoeder plust voor de derde keer op rij. Boter en magere melkpoeder laten echter een min zien. Meer voor abonnees op Melk & Voer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nieuw-Zeelandse zuivelveiling noteert, per saldo, evenveel plussen als minnen. Echter, de gemiddelde prijs plust wel met 1,6 procent tot 3.005 dollar. Daarmee noteert de veiling voor de derde keer op rij hoger. Het verhandelde volume noteert, met 22.498 ton, een fractie hoger dan de vorige veiling. 

Volle melkpoeder omhoog, magere melkpoeder omlaag
Een positief signaal is dat volle melkpoeder, doorgaans toonzetter op de wereldmarkt, een stevige plus neerzet van 2,4 procent tot 2.924 dollar per ton. Daarmee blijft de notering net steken onder de grens van 3.000 dollar per ton. Ook lactose schrijft een behoorlijke plus op. Het gaat om een plus van 2,2 procent tot 927 dollar per ton. Dat fabricaat is alleen veel kleiner en heeft daardoor minder impact. 

Boter schrijft min van 1,6 procent

Magere melkpoeder moet voor de zesde veiling op rij inleveren. Dit keer met 0,8 procent tot 1.191 dollar per ton. Ook boter ontkomt niet aan een verlaging en daalt met 1,6 procent tot 4.751 dollar per ton. Een tegenvaller is Cheddar, die meer dan 4 procent inlevert en uitkomt op 3.288 dollar per ton. Vooral het meicontract staat onder druk.

De zuivelmarkt zit deze weken, omtrent vraag en aanbod, in onzekerheid. De vraag op de wereldmarkt is stabiel, maar die is wel fragiel en dus onzeker. Over het aanbod, met name in Europa, worden gemengde verwachtingen uitgesproken.   

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden