De DCA-spotprijzen voor rauwe melk, boter en magere melkconcentraat doen deze week, week 14, een stap terug. Ruime melkaanvoer in Frankrijk geven wat druk in Nederland en Duitsland. Net voor Pasen zwakt de roomprijs ook wat af. Een analyse voor abonnees van Melk & Voer.
De productiestijging in Frankrijk beïnvloedt de spotmarkten in andere Europese landen, waaronder in Nederland. De goedkoopste melk is in Frankrijk te koop en dat drukt op de prijzen voor rauwe melk in zowel Nederland als Duitsland. De Franse productietoename heeft te maken met het weer en het aflopen van het Europese melkminderingsplan. Daar hebben de Franse melkveehouders namelijk volop aan meegewerkt. Inkopers melden dat zij op de Franse markt melk ingekocht hebben voor circa 26 tot 27 euro per 100 kilo melk.
De notering voor spotmelk in Noord-Duitsland zet daarom een stap terug tot 29,00 euro per 100 kilo melk. Zuid-Duitsland gaat 0,50 euro terug in prijs en komt uit op 30,00 euro per 100 kilo melk. In Nederland komt de DCA-spotnotering voor rauwe melk uit op 31,50 euro per 100 kilo melk. Dat is één euro minder dan vorige week.
De handelaren melden dat er een ruim aanbod is van rauwe melk en dat de melk niet altijd even makkelijk te plaatsen is. Diverse verwerkers kampen met onderhoudswerkzaamheden en storingen waardoor minder melk kan worden afgenomen en verwerkt kan worden.
Roomprijs daalt
De roomprijs zwakte vorige week, week 13, al licht af. Dit nadat de markt voor room, sinds februari, alleen maar stijgende is geweest. Deze week zakt de notering weer terug tot exact 5.000 euro per ton. Dat heeft alles te maken met de afzwakkende paasvraag.
De DCA-roomprijs noteerde, vorige week, nog 5.175 euro per ton. Toch verwachten de handelaren dat de prijs niet veel verder zal dalen en dat de vraag naar botervet op niveau zal blijven. Echter, als de consumentenvraag tegenvalt, dan zal de markt enige tijd last houden van relatief ruime voorraad.
Magere melkconcentraat stabiel
De markt voor magere melkconcentraat is ronduit stabiel te noemen. De DCA-notering laat, ten opzichte van vorige week, alsnog een kleine min zien van 1,9 procent en komt uit op 1.300 euro per ton. Een enkele handelaar noemt dat in Oost-Europa nog wel vraag is naar magere melkconcentraat.
Kaas eveneens stabiel
De kaasmarkt profiteert nog wel steeds van Pasen. Zowel de vraag vanuit de Europese retail, als de afzet buiten Europa laten de voorraden slinken. Gouda 45 noteerde deze week in Duitsland stabiel op 2.950 tot 3.200 euro per ton. De verwachting is dat de prijzen, ook na Pasen, standhouden op dit niveau.