Inside: Melk & Voer

Voederwinning melkvee gaat vlot van start

9 Mei 2017 - Herma van den Pol

De eerste regio's in Nederland hebben de eerste snede gras alweer op de kuilplaat liggen, een vlot begin van de oogst in een grillig politiek klimaat. Tegelijkertijd tonen de slachtcijfers aan dat het aantal bekjes in Nederland gestaag minder wordt. Meer in een analyse over de voerpositie en de veeprijzen in de melkveehouderij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Overdag wint de zon alweer aan kracht, maar in de nachten blijft de temperatuur nog steeds flink wegzakken. Geen belemmering voor de eerste snede gras. In Noord-Brabant ligt het merendeel alweer op de kuilplaat. Zover kan worden nagegaan, beschikt het gras over een 'mooie' kwaliteit. 

80

procent

van de maïs gezaaid

De eerste snede gras op tijd binnenhalen 
Op andere plaatsen levert het hoge suikerpercentage mooie plaatjes op. Ook in het midden van het land wordt alweer druk geschud om de eerste snede gras op tijd binnen te halen. Wat helpt was dat er vorig seizoen een korte periode was waarin geoogst kon worden, waarna regen de oogst vertraagde en op veel plaatsen resulteerde in een mindere tweede snede. Met dat in het achterhoofd wordt elke dag met goed oogstweer optimaal benut.

Niet alleen wordt er veel werk verzet in het gras, ook ging er de laatste dagen veel maïszaad de grond in. De ongewoon lage temperatuur vertraagde de inzaai iets, maar uit alle hoeken van Nederland klinken nu geluiden dat er volop maïs gezaaid wordt. Het zuiden van het land is traditioneel als eerste klaar. Daar bevindt naar schatting 80 procent van het zaad zich in de grond.  

57,50

euro

per ton voor snijmaïs

Stil in ruwvoerhandel
Als gevolg van de werkzaamheden op het land is het stil geworden in de handel van snijmaïs. Niet ongewoon voor de tijd van het jaar. De gemiddelde prijs blijft hangen tussen de 55 en 60 euro per ton franco boerderij. Over pakweg 4 weken wordt er weer meer vraag voorzien. De rust strekt zich ook uit tot het kuilgras. Daar blijft de prijs staan op 35 euro per ton.

Spanning door Frankrijk
Meer reuring was er in de handel van stro door de droge omstandigheden in Frankrijk. Daar valt nu plaatselijk regen. Het is voldoende om prijsverhogingen tegen te gaan. In Nederland staat het gewas er, volgens berichten uit het veld, verder goed voor. De prijs voor tarwestro vertrekt op 100 euro per ton franco boerderij om voor fabriek gehakseld op te lopen tot 165 euro per ton. Vraag en aanbod houden elkaar goed in evenwicht.

120

euro

per ton voor Engels Raai

Rustiger is het in de handel van weidehooi. Nog steeds is er voldoende aanbod. De prijs blijft hangen tussen de 140 en 150 euro per ton franco boerderij. Ook prijzen voor graszaadhooi zitten muurvast. Zo begint Engels Raai op een 120 euro per ton franco boerderij. Het goedkoopste product. Er moet meer betaald worden voor Roodzwenk.

Prijzen grondstoffen stabiel
Waar Frankrijk de stroprijzen nog niet kan verhogen, gebeurt dit wel op de termijnmarkt voor tarwe. Lager noteren prijzen voor korrelmaïs en soja. Voor melkveehouders wordt het nog even spannend, omdat er gesproken wordt over verdere aanscherpingen van het voerspoor. Het kan een prijsopdrijvend effect hebben. Door de onverwachte invoering van het jongveegetal is het ook goed om bij dit onderwerp met alles rekening te houden.

35

procent

meer koeien geslacht over april

Met uitzondering van het voerspoor wijst niets zo vroeg in het seizoen op oplopende voerprijzen. Het helpt dat ook de slachtingen nog steeds aan de hoge kant zijn. Zo levert april een totaal op van 60.481 dieren. Dat is een plus van 35 procent, ondanks de gebroken weken in april. In totaal verdwenen er al 275.931 dieren richting de slacht, 86.924 meer dan een jaar eerder. Daar bovenop komen nog eens 40 tot 45.000 dieren die via de export tot juni uit Nederland verdwijnen.

Hoe verder zonder optimale veebezetting?
Los van de discussie over de GVE-regeling zijn er aanzienlijk minder bekjes dan een jaar eerder. Het maakt dat er vanuit de voerhoek geen verrassingen te verwachten zijn. De vraag is wel hoe de melkveehouders, qua rendement, door 2017 heenkomen, omdat ook de groep niet-groeiers terug moet in veebezetting. Wie het in 2016 al moeilijk had met een optimale veebezetting, ziet zich in de toekomst geconfronteerd met de uitdaging om met een mindere veebezetting een lage melkprijs te overleven. 

Bekijk de slachtingen en veeprijzen

De melkprijsvergelijking

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden