Hoe belangrijk is een goed huwelijk tussen vet en eiwit, de belangrijkste bestanddelen van melk? Het antwoord op die vraag geeft het Duitse voedingseconomisch instituut (IFE). De Belgische zuivelaar Milcobel ondervindt er geen hinder van en weet nog steeds de Nederlandse verwerkers de loef af te steken.
Langzaam maar zeker trekt de prijs van magere melkpoeder over mei weer iets aan, maar gedurende de maand april was het tegendeel waar. Zo werd maar net voorkomen dat de prijs terugzakte naar het zeer lage niveau van begin 2016. Over april komt de prijs uit op 169,2 cent per kilo, wat correspondeert met een eiwitprijs van 12,6 cent per kilo.
Kan vet eiwit compenseren?
De boterprijs presteert veel beter. Die noteert namelijk een plus en komt uit op 419,6 cent per kilo. Dit vertaalt zich door in een waardering van 18,6 cent per kilo. Dan blijft nog de vraag over of de stijging in het vet voldoende is om de afwaardering van het eiwit te compenseren. Het antwoord is nee. Zo daalt de indicatieve boerderijmelkprijs bij 4 procent vet naar 31,2 cent per kilo.
Het gaat om een indicatie, waar de meeste zuivelaars niet in meegaan. Zo ook Milcobel niet. De Belgische verwerker van melk maakt bekend de melkprijs stabiel te houden. Dit doet zij voor de derde maand op rij, waarmee de melkprijs de Nederlandse noteringen blijft verslaan. Het houdt ook in dat vetprijs blijft staan op 3,0435 euro per kilo, tegen een eiwitprijs van 5,6522 euro euro per kilo.
Wanner we dit vertalen naar Nederlandse gehaltes, levert het een melkprijs op van 36,42 euro per 100 kilo melk. Dit is dan bij een jaarleverantie van 600.000 kilo melk. Dat is een goed begin van het tweede kwartaal.
Bekijk de ontwikkeling van de melkprijzen van Milcobel, FrieslandCampina en andere verwerkers hier.