Grootste kudde in jaren

Melkproductie VS werkt toe naar record

23 Mei 2017 - Herma van den Pol

Sinds februari slagen de Amerikaanse melkveehouders er steeds beter in om de melkproductie op te voeren. Het leverde een uitschieter op over maart. De liters over april geven aanleiding om rekening te houden met een nieuw record over mei. 

De verwerkers in de VS schrijven over april in totaal 8,3 miljoen ton melk op. Dat is een plus van 2 procent in vergelijking tot een jaar eerder. De stijging wordt mede mogelijk gemaakt door een verdere uitbreiding van de kudde. Die neemt namelijk toe van 9,38 miljoen dieren tot 9,39 miljoen dieren. De grootste kudde van de laatste 21 jaar.   

2

procent

meer melk over april

Daling in Californië houdt aan
In de 23 belangrijkste zuivelstaten nam de melkaanvoer toe tot 7,78 miljoen ton melk. Binnen deze staten groeide de omvang van de kudde melkkoeien minder snel. Opnieuw is het zuivelstaat Caifornië die rode cijfers opschrijft. Ook een jaar eerder schreef de staat al minder liters op. Hoewel de daling minder fors is dan een jaar terug, houdt deze wel aan. 

Over mei blijft Californië hinder houden van het warme en vochtige weer. Niet ideaal om de melk onder de koeien te houden. Het is direct het argument voor minder melk over mei. In het middenwesten en noordoosten van de VS floreren de koeien juist als gevolg van koel weer.

Warme en vochtige weer zorgen voor hinder

Ook over april waren dit de regio's met de grootste uitschieters. Zo schrijft New York 3,9 procent meer melk op, plust Wisconsin met 0,6 procent in de melkaanvoer en schrijft Zuid-Dakota zelfs een plus op van 12,8 procent. 

Meer melk in 2018
Voor 2018 blijft de verwachting dat de aanvoer verder gaat stijgen. Punten van aandacht zijn de voorraden kaas en boter. Vooral de vraag naar kaas kon beter en drukt de prijs.       

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden