Inside: Melk & Voer

Melkprijs Fonterra houdt magische koers vast

24 Mei 2017 - Herma van den Pol

De melkprijs van Fonterra heeft al een stormachtige rally achter de rug. Toch kan er net op het nippertje nog een klein sprintje getrokken worden en neemt de melkprijs opnieuw toe. Alleen een minder gunstige wisselkoers maakt dat het gat tussen de melkprijs van Fonterra en FrieslandCampina verder toeneemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de melkveehouders die leveren aan Fonterra ging seizoen 2016/2017 in mineur van start. Na 2 rampjaren zag het er wel naar uit dat dit seizoen iets ging goedmaken.

4,75

NZ-dollar

per kilo Milk Solids openingsprijs

Een openingsprijs van 4,75 NZ-dollar per kilo Milk Solids (MS) betekende echter nog steeds niet voldoende om weer iets van de verliezen van de laatste 2 seizoenen goed te maken. Dit ging ook nog eens gepaard met minder melk als gevolg van extreem nat voorjaarsweer. 

Gestaag oplopende melkprijs
Juist dat natte weer en de mindere liters begonnen in de loop van het seizoen hun vruchten af te werpen. De melkprijs kreeg de kans om op te lopen van naar een 5,25 NZ-dollar, pakte door naar 6 NZ-dollar en sluit het jaar af met een 6,15 NZ-dollar. Dit dankzij de stijging die dinsdag 23 mei naar buiten kwam. Alleen in seizoen 2013 pakte de melkprijs hoger uit. Een magisch verloop van de melkprijs. Het dividend blijft staan op 0,45 tot 0,55 NZ-dollar per kilo MS. 

Alles bij elkaar levert het de melkveehouders een melkprijs op van 6,60 tot 6,70 NZ-dollar. Wat neerkomt op 30,21 tot 30,67 euro per 100 kilo melk, dit bij 4 procent vet en 3,3 procent eiwit. De hogere melkaanvoer in de herfst geldt hierbij als extra bonus voor de melkveehouders. Die kunnen met de extra liters nog iets meer inkomen voor het bedrijf binnenhalen. In totaal rekent Fonterra op 3 procent minder melk ten opzichte van seizoen 2015/2016. 

6,50

NZ-dollar

per kilo MS is eerste basisprijs

Vertrouwen in de markt neemt toe
Het vertrouwen in de markt wordt niet alleen weerspiegeld in de melkprijsverhoging aan het einde van het seizoen, maar ook door een hoge prognose voor seizoen 2017/2018. Daarvoor is de eerste basisprijs vastgesteld op 6,50 NZ-dollar per kilo MS. Begin augustus wordt een prognose voor het dividend gepubliceerd.    

Positief signaal voor Nederland
De laatste maanden lagen de melkprijzen van Fonterra en FrieslandCampina dichter bij elkaar. Waarbij de Nieuw-Zeelanders profiteren van een lagere kostprijs. Door een minder gunstige wisselkoers lopen de melkprijzen in mei weer verder uit elkaar. Doorgaans pakt de melkprijs van FrieslandCampina hoger uit, zoals terug te zien is in de grafiek, waarmee de hogere prognose van Fonterra ook goed nieuws is voor Nederlandse melkveehouders.    

1NZ-dollar = 0,6272 euro
Meer melkprijzen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden