Inside: Melk & Voer

Zuivelveiling stelt toch een beetje teleur

6 Juni 2017 - Herma van den Pol

Een gezonde kooplust vanuit China en gemengde berichten over de melkaanvoer in de Europese Unie en Nieuw-Zeeland. Dat zijn voldoende ingredienten voor een prijsstijging. Toch schrijft de Global Dairy Trade (GDT) geen overtuigend groene cijfers en dat stelt een beetje teleur.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese zuivelsector praat deze week op de Eucolait over protectionisme. Dit is een groeiend probleem in Europa. Tegelijkertijd is het een uitgelezen kans om de balans op te maken voor de prijsvorming van zuivel. Dat de markt er niet verkeerd voorstaat, is ondertussen duidelijk. Zo wordt, met het oog op de periode na de zomer, al rustig aan gedaan in de export, prijzen kaas en boter in de VS zichzelf weer uit de markt en heeft Nieuw-Zeeland met de winter te maken. 

3,3

procent

stijgt boterprijs

Amper Nieuw-Zeelands aanbod
Dit laatste houdt in dat er amper aanbod vanuit Nieuw-Zeeland komt. Toch blijft de stijging van de boterprijs in de laatste GDT beperkt. Plus 3,3 procent tot een gemiddelde prijs van 5.631 dollar per ton. De hoogste prijzen schrijven juli (6.320 dollar) en augustus (5.915 dollar) op. De periode dat de Nieuw-Zeelanders nog in winterrust zijn. Daarna volgen echter de feestdagen, maar dit kon prijzen amper in beweging brengen. De prijs van AMF daalde zelfs met 1,2 procent tot 6.569 dollar. De grootste dalingen is in oktober en november. De piek van de Nieuw-Zeelandse melkaanvoer.

Deze trend wordt doorgezet in volle melkpoeder (WMP). Gemiddeld daalde die 2,9 procent in prijs om uit te komen op 3.143 dollar. De verliezen worden opnieuw voornamelijk gezien in de maanden oktober en november. Wel weet de prijs stand te houden boven een gezond niveau van 3.000 dollar per ton. Een niveau wat wordt gezien als kostprijsdekkend. 

-2,9

procent

voor volle melkpoeder

Plus voor magere melkpoeder
Tegenover het rood staat een plus van 7,9 procent voor magere melkpoeder (SMP). Onder leiding van Arla, gevolgd door Fonterra Nieuw-Zeeland stijgt de prijs naar 2.156 dollar. Hier tekent november, met een plus van 9 procent, net niet de grootste stijging op. 

Gevaar voor EU?
De GDT laat een wispelturig beeld zien. Waar oktober de vorige keer nog groene cijfers noteerde, kleuren deze nu veelal rood. Wordt er meer melk voorzien of bestaat de angst voor vraaguitval in China? Voor de EU is het een ontwikkeling om in de gaten te houden. Vooral vanwege de voorraad SMP. Met de feestdagen in zicht is het voor de prijsvorming van de belangrijkste producten: kaas, boter en versfabricaten, geen direct gevaar.

1 dollar = 0,889 euro  

Bekijk de zuivelnoteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden